Hrvat katolik i pravo na laž

Čitam u novinama da možemo biti kažnjeni ako popisivačima dajemo lažne podatke. I onda novinar, eto, kao primjer, navodi da ćemo, ako slučajno živimo u istospolnoj zajednici, a zatajimo taj podatak, platiti osamsto kuna, a sve vidim da on, kao ni onaj koji mu stoji nad glavom, ustvari ne kane plašiti Hrvate katolike time što bi im se moglo dogoditi ne priznaju li da su pederi, nego oni, zapravo, plaše nas pedere, tojest građane Republike Hrvatske, onim  što bi nam se moglo dogoditi ako ne priznamo da smo, redom, Hrvati katolici. Ne znam, i nije me briga, u ime koga se danas laže, i svejedno je plaše li ljude u ime Banskih dvora ili u ime Dvora od oniksa, nego me zanima nešto drugo: treba li netko tko je igrom slučaja doista Hrvat katolik popisivaču izjaviti da je Hrvat i da je katolik? Potvrđuje li se tom izjavom pripadnost i svjedoči li se vjera, ili se čini nešto drugo, nešto što je, možda, i suprotno od toga?

Svatko od nas je postao Hrvatom, dakle pripadnikom apsolutne nacionalne većine u Republici Hrvatskoj, spletom okolnosti na koje, uglavnom, nije imao utjecaja. Najprije je ćaća Hrvat u nekom sjeniku ili na bračnoj postelji, u biblijskom smislu spoznao mater Hrvaticu (ili ne mora biti Hrvatica, ali to se onda krije), da bi se, devet mjeseci kasnije, rodio čovjek. Taj čovjek će, u većini slučajeva, što odgojem, što linijom manjeg otpora, postati navijač hrvatske nogometne reprezentacije, dakle Hrvat-a-ne-Srbin (kako bi, punom dužinom, imala glasiti naša nacionalna pripadnost), ili kraće – Hrvat. Malo po rođenju, ili nešto kasnije, kada mu je ustrebala domovnica, jer kako je rođen u Bosni i Hercegovini, drukčije ne može dokazati svoju hrvatsku pripadnost, našega su junošu i krstili po zakonu Svete Rimske Katoličke Crkve, ili kraće – SRKC. I tako je dobiven onaj koji će pri popisu stanovništva 2011. za sebe izjaviti da je Hrvat katolik, inače bi, kako sugeriraju novine, mogao platiti kaznu od osamsto kuna. U Ustavu piše suprotno, da je sloboda vjeroispovijesti zagarantirana, kao i sloboda nacionalnog i spolnog iskazivanja ili neiskazivanja, ali ljudi još uvijek, prije nego što odu do kioska da kupe novine, ne prouče za svaki slučaj Ustav i svoja ustavna prava. Iako bi, možda, trebali.

Zaboravimo na prijetnje koje se upućuju preko novina, zanemarimo i prirodan čovjekov otpor prema potrebi da mediji vode marketinške kampanje umjesto da informiraju javnost, pa se onako nevino zapitajmo je li grijeh popisivaču stanovništva zatajiti svoju vjeru i nacionalnu pripadnost? Hoće li nas, danas sutra, sveti Petar, kao glavni carinik Gospodina našeg, i neka vrsta nebeskoga Mladena Barišića, prekoriti što smo se prozvali ateistima? Znajući Petra iz različitih životnih i povijesnih okolnosti, reći ću vam da sam duboko uvjeren kako on oko te stvari nikome od nas neće praviti probleme. Čak bi mu moglo biti drago ako se prozovemo ateistima i ne dozvolimo kojekakvima da se našim imenom i znakom poigravaju u političke svrhe. Petar je, kao i Blek, Stena, on je fanatik i dogmat, koji za drugo osim za vjeru ne zna, i mora da bi ga grdno uzrujalo kada bi čuo, a sigurno već i jest čuo, da se u Hrvatskoj popis stanovništva koristi u političke svrhe. Svjedočanstvo vjere stvar je osobnoga odnosa svakog čovjeka s Bogom, a ne s honorarnim popisivačem stanovništva.

Zašto se popisivaču možda treba lagati o svojoj vjerskoj, nacionalnoj ili seksualnoj pripadnosti, kao i o bilo kojem drugom pitanju koje bi se, eventualno, ticalo čovjekova pogleda na svijet? Dva su razloga za laž. Prvi je što građanin pred državnim činovnicima nije dužan govoriti istinu o svojim uvjerenjima. To je temeljna ljudska sloboda, koja se ne može kršiti ni u najgoroj despociji, a kamoli u zemlji koja je kao Hrvatska tobože slobodna i demokratska. Velite da to nije tobože? Ako nije tobože, onda ja imam pravo tvrditi da jest tobože? A ako je tobože slobodna i demokratska, tada će se već naći netko da me prozove što govorim da je tobože slobodna i demokratska. Drugi razlog za laž jest taj što se izjavom da ste Hrvat katolik predajete Biskupskoj konferenciji da narednih deset godina u strogo zemaljske i materijalne svrhe manipulira vašim glasom i opredjeljenjem. Vaše pravo na istinu pred njima jednako je vašem pravu na laž.

Miljenko Jergović 05. 04. 2011.