Bolje da se nisu srele Kosor i Jolie

Kada je saznala da na Brijunima neće biti Angeline Jolie, predsjednica vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor otkazala je svoj dolazak na uprizorenje Kralja Leara, u sjajnoj interpretaciji Rade Šerbedžije. Ili ga je otkazala koji dan ranije, a da mediji o tome nisu izviješteni. Kako je, za razliku od brojnih starleta i posvuduša, koje su, također, poželjele u publici vidjeti Gospu Međugorsku, njoj sačuvana gratis ulaznica, od ovog nedolaska neće biti štete po državni proračun. A o eventualnoj šteti koja bi mogla nastupiti iz toga što je premijerka ostala uskraćena za uvid u Shakespeareovu pripovijest o ludome kralju i njegovu nasljedstvu, nema smisla raspravljati. Bilo da sviđa rebalans proračuna, ili se bavi podgrijavanjem mirogojske lješine, Jadranka je Kosor, barem iz vlastite perspektive, imala važnija posla od jedne predstave, koja ionako igra već punih deset godina. U vrijeme njezine premijere, gospođa je, po vlastitim riječima, još uvijek bila tek zapisničarka Ive Sanadera.

Angelina Jolie nije došla zato što hrvatske medije u Kralju Learu ne zanima baš ništa osim njezina dolaska. Kao i prošli put, otišla je u Bosnu i Hercegovinu, gdje je s dvojicom članova državnoga predsjedništva pokušala razgovarati o povratku izbjeglica. Na Brijune je željela doći samo zašto što poštuje Šerbedžiju, toliko ga poštuje da je, nakon što su ga u žutotisku pokušali obijediti da je lažno najavio njezin dolazak, izdala saopćenje u kojem mu je komplimentirala, i potvrdila svaku njegovu riječ. Njoj je Rade, očito, netko važan i drag, puno važniji i draži nego svoj onoj novinarčadi koja se razmiljela po hotelu Neptun, njihovim neprosvijećenim urednicima, pa na koncu i samoj Jadranki Kosor, koja od Leara, jasno, ima važnija posla.

U nekim drugim okolnostima moglo bi biti i dirljivo to što bi se i ona, poput svih onih vremešnih curica, koje su morale uredno platiti svoje ulaznice, poželjela fotografirati s Angelinom Jolie. I sad bi bilo ganutljivo da se radi o Paris Hilton ili o Lady Gagi, personama, dakle, čija je reputacija sasvim u skladu s tom vrstom slikavanja. Ali Angelina Jolie je ozbiljna žena. Toliko ozbiljna da na Brijune nije došla, nakon što su joj hrvatski mediji priprijetili masovnim silovanjem. Ona je velika glumica, toliko velika da se umije diviti Šerbedžiji, koja se ne slika i ne rukuje samo tako s čelnicima suspektnih vlada. Ona, naime, ponešto traži i zahtijeva. Zato je bolje, puno bolje, i po Jadranku, i po svu Tuđmanovu biološku i metaforičku djecu, to što je Angelina Jolie otišla ravno u Sarajevo.

Kada glumica prošli put nije posjetila Hrvatsku, naša novinarka Sandra Bolanča načinila je izvanrednu reportažu o prognanim hrvatskim Srbima, koji žive po izbjegličkim centrima oko Banje Luke i uzaludno se pokušavaju vratiti kući. Zbog obilja tema i važnosti drugih događaja ta reportaža nije, međutim, stigla biti objavljena. U njoj je tako ostala i priča o Mili Grkoviću, koji živi u banjalučkome predgrađu Kuljani, a do Oluje živio je u selu Latinu, kod Plaškog. Gospodin Mile se, zajedno s obitelji, želi vratiti, i već je 1997. izvadio domovnicu i hrvatsku osobnu iskaznicu. U vezi s papirima tada nije imao problema. Ali kada mu je, deset godina kasnije, osobna iskaznica istekla, nisu mu je više htjeli produžiti, nego su mu kazali da više nije građanin Republike Hrvatske. Gospodin Mile ne zna kako je to moguće. Da je reportaža objavljena, mogli bismo sumnjati kako u Ministarstvu unutrašnjih poslova postoji odjel koji radi na tome da vidljivi hrvatski građani postanu nevidljivi. Ne trebamo previše dokazivati da priča Mile Grkovića savršeno ne zanima one koji su se za slavnu holivudsku glumicu toliko zainteresirali da ona na kraju nije ni došla. Također, ne treba dokazivati ni to da priča Mile Grkovića ne zanima ni Jadranku Kosor. Kao što je ne zanima ni Momir Drobac, među čijim uspomenama i duhovima živi, i zbog kojega je sredila otkaz legendarnom televizijskom uredniku Veljku Jančiću, nakon što se usudio emitirati intervju s gospodinom Momirom.

Hrvatski problem je u tome što Angelinu Jolie, uz Radu Šerbedžiju i Kralja Leara, zanimaju samo ti i takvi ljudi. Ona je savršeno nezainteresirana i hladna prema svemu što bi joj mogla ponuditi Hrvatska turistička zajednica, ne zanimaju je naše prirodne ljepote, Apoksiomen, Arena u Puli, Davor Šuker i arheološke iskopine. I sigurno bi se puno radije fotografirala sa Sandrom Bolančom, nego s Jadrankom Kosor.

Miljenko Jergović 24. 08. 2010.