Satanski stihovi

Htjela sam napisati nešto veselo za Ajfelov most, nešto u duhu praznika, pa sam se odlučila za novogodišnje i božićne pjesme (zimske, zapravo). Osim što se ovih dana muzika iz tog žanra naprosto ne može izbjeći, među njima ima opako dobrih. Ova lista je i hronološka, ali je više po sistemu šta mi je prvo padalo na pamet.

1. Last Christmas, George Michael
On je stvarno prvi. Kad ljudima kažem da volim G. M.-a, samo se zbunjeno zgledaju i misle da ih zezam. Ne, to čak nije ni kemp. Iako je spot za Let’s Go Outside teški kemp; pjesma je nastala nakon što su ga ulovili in flagranti u javnom wc-u. Zašto ga volim? Pa, zato što ima komplikovano ime, komplikovanu prošlost, komplikovan privatni život, zbog pjesme Jesus As a Child koja je genijalna, baš kao i pjesma tj. spot Star People sa onim seksi vokalima (ali i Spinning the Wheel je nezaobilazna) te zbog toga što je izbjeljivanje zuba doveo do savršenstva. Long Live the George!

2. New Year’s Day, U2
Koncert u Zagrebu nije baš  bio neko veliko razočarenje, ali jeste razočarenje srednjeg intenziteta. Možda je zato kriva ona gadna betonska konstrukcija od stadiona i stolice koje, kako sam shvatila, uvijek ostavljaju bijeli otisak na dupetu, ne znam. A možda je tako ispalo zbog nesretnog poređenja sa onim sarajevskim. U svakom slučaju, zadnjih par albuma U2 mogla sam da nikad i ne poslušam i ništa mi ne bi falilo. A opet, toliko su toga genijalnog napravili 80-ih da se može zažmiriti na jedno oko kad Bono šetka sa Sarkozijem i valja se u telećnjaku po cesti za saundtrek iz filma o Lari Kroft. Pjesma New Year’s Day mi je dugo vremena išla na živce, ali što sam starija, shvatam važnost vintidža.

3. Christmas Card From a Hooker, Tom Waits
Charlie, I’m pregnant…, počinje ova netipična božićna pjesma koja je inače stara koliko i ja. Trenutak kad sam prvi put čula Toma Waitsa pamtim bolje nego kada sam se prvi put zaljubila. Cohenov i Springsteenov koncert na stranu, ali u nekoj bih hipotetskoj situaciji bez problema mijenjala iskustvo Stingovog, Caveovog i koncert Rollinstonesa zajedno za koncert ovog đavla kojeg, evo, godinama strpljivo čekam. Šta bi kad Tom Waits bolje zvuči od svega ostalog što se prenosi zvučnicima čak i kad samo kašlje.

4. Sometimes the Snow Comes Down in June, Vanessa Williams
Ovo je kemp u svakom smislu riječi. (V.W. je ona gospođa što glumi onu šeficu u Ružnoj Beti. Ako ko gleda.) Ova mi je pjesma draga jer me podsjeća na sami početak rata. Naravno da mi nije rat drag, ali mi je drag taj kratki period prije zračnih uzbuna kad nije bilo škole i kad je bilo kablovske i kad moj travnički komšiluk nije bio nacionalno homogen (brojni se odselili, umrla je teta Jelica, a kad umre i čika Rade, svi će biti na svom), i jer u doba kad se pojavila ova pjesma nisam imala pojma šta me sve čeka u životu. A posebno je volim jer je ovo završna pjesma u mom najdražem filmu ikad, a to je Priscilla, Queen of the Desert, o trandžama koje putuju po tvrdoj unutrašnjosti Australije, provociraju domoroce, kostimiraju se i izvode ABBU.

5. Vejte snegovi, Zana
Ime Zana mi je drago upravo zbog ove pjesme i pjevačice Zane Nimani, imena koje je već pola karijere. Dok mi je prijateljica, porijeklom inače iz sličnih krajeva kao Zana Nimani, bila pred porodom, ja sam je nimalo suptilno nagovarala da svojoj kćeri da upravo ovo ime. Pobijedila je Iman, ali ne zbog žene Davida Bowieja, već zato što je to ime iz nekih razloga u Sarajevu dosta popularno. Ali sam je uspjela nagovoriti da, za svaki slučaj, sačuva matične ćelije iz pupkovine, a koje su sad pohranjene tamo gdje se prave Milke. Nije toliko važno zvati se Zana. Ali je bitno imati plan B.

6. Podlugovi, Zdravko Čolić
Upravo kad sam završavala listu, s radija se začula ova pjesma, pa kako onda da je zaobiđem? Osim što je Čola u (muzičku) istoriju ukovao taj neobični lokalitet negdje oko Kaknja gdje su uvijek neke glupe zaobilaznice. Ima tu još geografije. Sjećam se urbanih legendi po Travniku da je Karmelova mama, a oni inače drže salon auta, imala aferu sa pjevačem i onda joj on tako, indirektno, posvetio stih (Bila je zima sa puno snijega, ček’o sam za Travnik vezu/stresla je snijeg sa plave kose čekajući voz za Brezu). Sad se pitam gdje se tačno sve ovo dešava, u Brezi, Travniku ili na nekoj autobuskoj ili voznoj stanici ili gdje već, ali nema veze. Neću da kvarim čaroliju.

I, na kraju samo da nabrojim još  neke: pjesma Nine Badrić Čarobno jutro sviđa mi se zbog frotirnog ogrtača, pjesma Mariah Carey All I Want For Christmas Is You zato što je, kao i ona, blesava, pjesma Deana Martina o Božiću jer je klasik i jer čak nekako krcka, Nova godina kuca na vratima by Nervozni poštar (ko im je uopšte bila publika, djeca 3-5?), Robbie Williams i Nicole Kidman Something Stupid jer ona tu pjeva bolje od njega i mislim da je to to.

p. s. Ima li neka pjesma Mileta Stojića o Božiću?

Ajla Terzić 31. 12. 2010.