RNK

Sanjao sam vodopade u Jajcu, druga Tita u bijelom odijelu kako stoji iznad, na drvenom mostu posebno napravljenom za tu priliku, spreman da održi govor! Osjeti se atmosfera koja je vladala ‘43, tek što je završeno drugo zasjedanje Avnoja.

Mi smo u gomili stajali ispod, na platformi, s pogledima uperenim prema gore. Neko mi šapnu na uho da nas osiguravaju jake partizanske jedinice.

Drug Tito nikako da počne, zato što razglas nije bio dovoljno jak da nadglasa buku vodopada.

A onda je počela padati ribonukleinska kiselina. Nešto kao pljusak, samo što su te vodene kapljice ličile na svjetlucave  kristalne kugle s tri zlatna slova: RNK.

Nekoliko dana ranije, na času biologije, učili smo o ribonukleinskoj kiselini. 

Zapamtio sam neke nove izraze kao što su geni, kodiranje, dekodiranje i regulacija, te da je molekula dugačka i da prenosi genetske informacije, šta god da je to značilo.

Nisam shvatio skoro ništa, ali predavanje je bilo interesantno jer je nastavnica u bijelom mantilu izgledala kao seks bomba. 

Šteta što se nije takmičila za mis, govorio je Coco, nastavnik fizičkog vaspitanja.

U vrijeme kada se organizovao izbor za Mis Jugoslavije, pričalo se da je urednica žensokg časopisa „Bazar“ za vrijeme svog boravka u Sarajevu primijetila zgodnu srednjoškolku dok je jela boeme u „Palmi“. Da su je kojim slučajem konzervativni roditelji pustili na takmičenje, najvjerovatnije bi se vratila s krunom, ali to sad više nije toliko važno. 

OK. Biologija, drug Tito, RNK, DNK, bijelo odjelo, lijepa nastavnica.

Sve sam to posložio u glavi i zaključio da sa mnom nešto sigurno nije u redu. Za pomoć sam se obratio svom drugu  Samiru, koji je tad bio druga godina medicine.

Vidi, češkao se Samir po glavi, nije to ništa ozbiljno. Snovi su ti potisnute seksualne želje.

Kakve, bolan, seksualne želje, zagalamio sam, sad ti kažem, sanjao sam kako pada RNK i Tita koji ne može da progovori. 

Čekaj, haveru, smiri se. Sad si mi rekao: nastavnica biologije dobra ko džamija, zamalo Mis Juge? Je l’ tako?

Nije čekao da ja kažem da je tako, nego nastavi smireno ali ozbiljnijim tonom ko da je već diplomirao.

Dok spavamo naša savjest oslabi pa je to fantastična prilika da ostvarimo skrivene seksualne želje. U ovom slučaju, ti i nastavnica, kontaš?

Daj, bogati, ne provaljuj se.

Pa sve si sam rekao. Imao si čas kod jako zgodne žene u bijelom mantilu, koja ti je objašnjvala RNK, onda se pojavi Tito u, slušaj ovo, koja koincidencija, u bijelom odijelu, a na vas sve pada RNK. Meni je to prosto ko pasulj. Frojd je zakon.

Na našem spratu su bila tri stana. U sredini je živjela Marija Lendero. S njene desne strane su bili teta Biba i njen sin Sudo, a s njene lijeve strane smo živjeli mi. Mariju Lendero su svi zvali Cica. Teta Cica je živjela s mamom Sofijom koja je obožavala svoju mačku Terezu. Pazili smo jedni druge… to su bila druga vremena. Kako su nam  balkoni bili jedan uz drugi, mogao sam lako preskočiti s našeg na Cicin, pa sa Cicinog na Bibin. Uglavnom sam prelazio sa Cicinog na naš balkon kad bih zaboravio ključ od kuće. Tako jednom prolazim kroz Cicinu dnevnu sobu da bih izašao na njen balkon pa onda preskočio na svoj, kad u regalu ugledah debelu knjigu tvrdog poveza: “Tumačenje snova Sigmunda Frojda”.

Naravno da mi je teta Cica posudila da pročitam i naravno da sam je odmah i pročitao. Bio to moj prvi susret sa naučnom literaturom. 

Shvatio sam onoliko koliko mi je trebalo. Dok sanjamo, nekako prestajemo biti ljudi, jer u snu um spava a nagoni kolo vode – u mom slučaju seksualni. Samir je bio u pravu. 

Malo me uhvatio strah od svega toga. Ako su snovi zaista  potisnute želje, onda je najbolje da ih imamo što manje.
Evo, recimo ja, sanjam uvijek isti san. 

Budi me miris smokava. Odškrinem malo škure i ugledam pasaru privezanu uz rivu, staru i neuglancanu. U daljini modra pučina. Nikad ne isplovim, samo je posmatram kako se ljuljuška na friškom maestralu, daleko od pobješnjelih valova. 

 

Zoran Radulović 17. 08. 2022.