Majstori i majstorije/17

STOLAR

 

Kad je završio zanat i zaposlio se, stolar je odlučio da od prve plate kupi sebi cipele, ocu kapu i majci svilenu maramu. Dosadilo mu da hoda u poderanoj obući, da gleda oca kako gologlav izlazi na mećavu i majku kako oko sebe skuplja poderanu maramu za koju se odavno ne zna kakve je boje.

Primivši platu, krenuo  je u kupovinu, ali je zastao kraj stovarišta drvene građe. Koliko lijepih dasaka od  kojih bi se mogli napraviti trpezarijski stolovi! I koliko je siromaha koji bi za njih mogli sjesti da makar jednom dnevno pojedu nešto toplo!

Svratio je u prodavnicu alata i kupio sjekiru, testeru, čekić, oblić i eksere. Za sav preostali novac u stovarištu je kupio dasku i gredice za nogare. Odmah je počeo da pravi veliki sto, za koji će moći da sjedne mnogo siromaha. Ispod njegovih vještih ruku sto se pružao sve do kraja ulice, a onda ušao u šumu koja se približavala gradu. Kad mu je ponestalo dasaka i eksera, počeo je da siječe stabla i od njih pravi daske i gredice za nogare i da teše drvene klince koji će zamijeniti gvozdene ukivke.

Mještani su ga pogledom pratili dokle im je pogled mogao dosezati i slušali su dok su ga mogli čuti kako ponavlja da je mnogo siromaha koji bi rado za njegovim stolom pojeli topli obrok.

Kad je u daljini postao manji od tačke, okupljali su se oko radio-aparata i slušali kako neki čudak siječe šume i pravi sto i kako, zanesen poslom, iz morskog plićaka već gazi u modre dubine, vođen stolom koji se već gubi pod namreškanom vodenom površinom.

Ranko Pavlović 22. 10. 2018.