Hoteli, Jevreji i dr.

(povodom rata u Ukrajini)

 

Javio sam svojim poznanicima da me ne traže na mojoj adresi, jer ću neko vreme biti u hotelu. Naime, Vučić je proglasio da smo spremni za doček izbeglica iz Ukrajine, i da će oni dobiti hotelski smeštaj (za razliku od Sirijaca, Avganistanaca i dr. nižerazrednih izbeglica, koji su otišli u obične prihvatne centre). Međutim, problem je što tih izbeglica iz Ukrajine u Srbiji nikako nema. I da se Srbija i predsednik ne bi osramotili, ja sam, kao i srpski i ukrajinski patriota, rešio da se prijavim kao ukrajinski izbeglica. Pošto nisam probirljiv, ići ću u prvi hotel sa pet zvezdica u koji me pošalju.

I dok se ja budem baškario u hotelu s 5 zvezdica, jedan Jevrej će možda uskoro biti u grobu, a drugi, nešto kasnije, u zatvoru. Reč je o dvojici predsednika, ukrajinskom i rosijskom. Razlika između njih je u tome što Zelenski ne krije da je Jevrej, pa se na ukrajinskoj vikipediji, između svega ostalog (ne uvek pozitivnog) može pročitati i njegova izjava: „Ja sam Jevrej, svi znaju da sam Jevrej, i ipak sam ukrajinski predsednik, što znači da u Ukrajini antisemitizma nema”. S druge strane, kad su ruski novinari prokljuvili da je Putin Jevrej (što nije bilo teško), i kad su ga direktno pitali o tome, on je odgovorio: „Ja sam Rus, ja sam Inguš, ja sam Čečen, ja sam Jevrej….” i tako dalje, dok nije nabrojao valjda sve narodnosti u RF. To jest, izbegao je da odgovori na pitanje. Što mu nije smetalo da drugom prilikom podseti da je Zelenski Jevrej, naravno, proprativši to rečima da to nije ništa tako posebno loše, ali, eto – Zelenski je Jevrej. Zna Putin da Rusi ne obožavaju Jevreje, i da treba vlastito jevrejstvo kriti, a protivnikovo naglašavati.

…90-ih su se Srbi okomili na Gorbačova, optužujući ga da je uništio SSSR. Gorbačov je, zapravo, svojom (mirnom) perestrojkom pokušavao da spase SSSR. Putin svojom (ratnom) perestrojkom pokušava danas da spase Rosiju. Da  ne bude rezultat isti?

 

Andrija Lavrek/Andrij Lavrik

Andrija Lavrek 15. 03. 2022.