Henri Michaux: Tajna političke situacije

Budimo najzad jasni (Arouet) 1

Umeneji iz Bonade imaju neugodne susjede, Nipose iz Pomedeje. Nibonisi iz Bonarisa dobro se slažu ili s Niposima iz Pomedeje ili s Rižabonima iz Karabule, kako bi ugrozili Umeneje iz Bonade, nakon što su prirodno sklopili savez s Bitulima iz Rotrarka i nakon što su, trenutačno, tajnim pregovorima, neutralizirali Rižobete iz Biligete, koji se nalaze uz Kolvite iz Belea, koji štite zemlju Umeneja iz Bonade i sjeverozapadni dio teritorija Niposa iz Pomedeje, iznad Prokusa iz Ostebula.

Situacija nije uvijek tako jednostavna: jer i sami bonadski Umeneji iz Bonade su podijeljeni na četiri struje: bonadske Dohodomeje, bonadske Odobomedeje, bonadske Orodomedeje i, na kraju, bonadske Dovobodemonedeje.

Ove struje u javnosti nisu u stvari pravilo, sukobljavaju se i imaju potpodjele, kao što možete i zamisliti, ovisno o okolnostima, tako da je javno mnijenje bonadskih Dovobodemonedeja samo prosječno mnijenje i sigurno se ne bi moglo naći deset Dovobodemonedeja koji ga dijele, a možda ni tri, mada oni prihvataju da ga ne mijenjaju nekoliko trenutaka da bi olakšali posao, naravno ne vladi, nego ispitivanjima javnog mnijenja, koja se prave tri puta dnevno, mada je za neke to isuviše nedovoljno, čak i za neki jednostavan pokazatelj, dok bi, po drugima, koji su možda utopisti, ispitivanje javnog mnijenja ujutro i uveče bilo praktično dovoljno.

Ima takođe mišljenja koja su iskreno rečeno opoziciona, ne samo među Odobomedejcima. To je slučaj s Rodobodebomedejcima, s kojima nikakav sporazum nikad nije mogao biti sklopljen, osim, naravno, o pravu na raspravu, koje oni koriste češće nego bilo koja druga frakcija bonejskih Umenejaca, koji ga koriste neumorno.

<1954>

1 Arouet – Voltaire.

(Iz neobjavljene knjige “Četiri francuska pjesnika” koje su preveli Marko Vešović i Sunita Subašić- Thomas)

Marko Vešović 11. 11. 2015.