Vrli novi svijet – blago nama koji ga dočekasmo!

Glupo je ulagati u prevenciju i trenutačno detektiranje korone. Bolje je odmah vakcinirati sve ljude. Znamo da među njima ima potencijalnih prenositelja zaraze. Bit će kasno kad neko nekom prenese zarazu.

Glupo je ulagati u prevenciju obiteljskog nasilja. Bolje je odmah razdvojiti muške od ženskih, a oboje od djece. Znamo da među njima ima potencijalnih nasilnika. Bit će kasno kad neko od nekog napravi invalida. 

Glupo je ulagati u prevenciju silovanja. Bolje je sve muške odmah kastrirati. Znamo da među njima ima potencijalnih silovatelja. Bit će kasno kad neko nekog siluje. 

Glupo je ulagati u socijalizaciju migranata, pogotovo Arapa. Bolje ih je odmah sve pohapsiti i vratiti nazad. Znamo da među njima ima potencijalnih terorista. Bit će kasno kad neki podmetne bombu. 

Glupo je ulagati u prometnu kulturu i prevenciju prometnih nezgoda. Bolje je odmah zabraniti pješacima da hodaju i vozačima da voze. Znamo da među njima ima onih koji voze pijani ili hodaju pijani. Bit će kasno kad neko nekom podleti pod auto i kad neko nekog zgazi. 

Glupo je ulagati u sprečavanje govora mržnje. Bolje je svim ljudima odmah odsjeći jezik. Znamo da među njima ima onih što šire mržnju. Bit će kasno kad mržnjom zatruju druge. 

Glupo je ulagati u prevenciju gladi u svijetu. To što svake godine od gladi i bolesti povezanih s glađu umre kojih 9-10 milijuna ljudi, a među njima, svakih desetak sekundi, i po jedno dijete… (Pardon, zabunio sam se, to nema veze ni s čim! Za to sad nema novca, to ćemo drugi put, jednom, nekad… Hajd’mo sad, svi fino u red za vakcinu!)

Itd, itd. 

Nisam čuo, ali me ne bi iznenadilo da arhitekti već prave projekte stambenih kompleksa s tisućama tisuća samica. U samici je najsigurnije: niko te ne može zaraziti, niko te ne može pretući, niko te ne može silovati, niko ti ne može postaviti bombu, niko te ne može zgaziti, niko te svojim govorom ne može zatrovati mržnjom… Itd, itd.  Štoviše, dvostruko je vrijedno: ne može ti se desiti da nekog zaraziš, ne može ti se desiti da nekog premlatiš, ne može ti se desiti da nekog siluješ, ne može ti se desiti da nekom postaviš bombu, ne može ti se desiti da nekog zgaziš ili nekom podletiš pod kotače, ne može ti se desiti da nekog zaraziš mržnjom… 

Itd, itd. 

Vrli novi svijet. Blago nama koji ga dočekasmo…

 

Milo Jukić 22. 04. 2020.