Javno pismo podrške prof. dr. Enveru Kazazu

Dr. Enver Kazaz, pisac, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, izložen je orkestriranim pokušajima lične difamacije i napadima na etički, intelektualni i akademski integritet, na temelju laži, izmišljanja i konstrukcija.

Počelo je tako što je u zgradi Filozofskoga fakulteta na profesora Kazaza s leđa nasrnuo urednik erdoganističkog magazina Stav, bliskog Stranci demokratske akcije, uz prijetnju “klanja zubima”. Nakon što je prof. Kazaz napad prijavio policiji i upravi Fakulteta, aktivirana je kampanja protiv njega po oprobanoj metodi surove mahalske politike linča i hajke: napadača prikazati kao žrtvu, a žrtvu napada kao krivca. Klanje (zubima, ili bilo čime drugim), čak i samo kao verbalni izraz primitivizma i mržnje, za čas postaje djelo ruku i prakse. Vidjeli smo to nedavno, još se od toga nismo oporavili.

Cijela stvar biva jasnija, dobijajući zloslutne dimenzije, kada se zna da je taj dobro umreženi sarajevski stranačko-politički i medijsko-intelektualni krug, iz kojega se orkestrira hajka na Kazaza, isti onaj krug čiju političku i ideološku praksu prof. dr. Enver Kazaz godinama javno izlaže principijelnoj i argumentiranoj kritici, pri tomu ne imajući iza sebe nikoga, osim vlastite savjesti, znanja i odgovornosti angažiranoga intelektualca.

Osim što je na ovaj način ugrožena lična sloboda, sigurnost i pravo na mišljenje prof. Kazaza, ovaj slučaj predstavlja i opasan društveni presedan. Ako od kritičke javnosti ostane prešućen i toleriran, ako kao metoda gruboga neutraliziranja i ušutkivanja intelektualne savjesti i kritike ne doživi javnu osudu i raskrinkavanje, lako će postati uobičajena praksa. Da ona pripada mračnim sistemima neslobode i tiranije, nije potrebno posebno dokazivati.

Naša javna gesta bezrezervne podrške prof. dr. Enveru Kazazu, pojedincu s izrazitim ličnim i intelektualnim dostojanstvom, istovremeno je i protest protiv ovakve prakse i upozorenje na njezinu društvenu i etičku pogubnost.

*

Amir Brka, pisac (Tešanj)

Asim Mujkić, profesor, Univerzitet u Sarajevu

Boris Buden, EIPCP – Beč

Damir Imamović, muzičar i autor, Sarajevo

Davor Beganović, profesor, Univerzitet Konstanz

Dino Abazović, profesor, Univerzitet u Sarajevu

Fra Drago Bojić, profesor (Jajce)

Edin Pobrić, profesor, Univerzitet u Sarajevu

Edin Šarčević, profesor, Univerzitet Leipzig

Elmedin Muratbegović, profesor, Univerzitet u Sarajevu

Elvedin Nezirović, pisac (Mostar)

Emina Žuna, spisateljica (Jajce)

Ferida Duraković, književnica (Sarajevo)

Franjo Šarčević, asistent, Univerzitet u Sarajevu

Harun Šiljak, postdoktoralni istraživač, Trinity College Dublin

Ivan Lovrenović, pisac (Sarajevo)

Fra Ivan Šarčević, profesor (Sarajevo)

Jasmin Hasanović, asistent, Univerzitet u Sarajevu

Josip Mlakić, pisac (Gornji Vakuf-Uskoplje)

Marko Vešović, književnik, umirovljeni profesor Univerziteta u Sarajevu

Miljenko Jergović, pisac (Zagreb)

Nenad Veličković, profesor, Univerzitet u Sarajevu

Nermina Mujagić, profesorica, Univerzitet u Sarajevu

Nerzuk Ćurak, profesor, Univerzitet u Sarajevu

Sead Porobić, profesor, Univerzitet Hamburg

Semezdin Mehmedinović, pisac (Washington)

Srećko Horvat, filozof

Sulejman Bosto, profesor, Univerzitet u Sarajevu

Vedad Pašić, profesor, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli

Viktor Ivančić, novinar, književnik i publicist (Split)

Vladimir Pištalo, pisac, sveučilišni profesor (SAD)
***
***
***
Potpisivanje je otvoreno za sve zainteresirane. Svi akademski i medijski radnici, pisci, umjetnici, studenti, građani… koji žele dati podršku prof. Kazazu i izraziti protest protiv ovog slučaja, mogu se javiti na mejl prometej.ba@gmail.com kako bi bili dodani na spisak.
*

Napomena Prometeja nakon objave teksta: Zbog velikog broja pristiglih imena podrške, spisak ćemo proširiti u nedjelju 18.3. Hvala vam na razumijevanju!

ajfelov most 17. 03. 2018.