Doktori barona Minhauzena

Objavljeno u Ninu

 

Gest godine u 2017. svakako je ostavka Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova. U kratkom saopštenju za javnost datom poslednjeg dana stare godine, naveo je da je razlog ostavke činjenica da je za poslednjih pet godina od 98 mafijaških likvidacija pravosnažno rešeno svega pet, a da su počinioci ostali nepoznati čak u 73 slučaja.

“U proseku jedno rešeno ubistvo godišnje nije rezultat koji mi daje moralno pravo da i dalje vodim tako važno ministarstvo”, izjavio je sada već bivši ministar.  Na novinarsko pitanje čime će se ubuduće baviti, rekao je da je to oblast teorije ekonomije.

Dr Nebojša Stefanović je pre stupanja na dužnost ministra unutrašnjih poslova bio predavač na Univerzitetu Savamala na kojem je svojevremeno odbranio tezu “Fantomski biznisi srpske ekonomije”.

Gradonačelnik Beograda, dr Siniša Mali, podržao je ostavku dr Nebojše Stefanovića izjavivši da je konačno došlo vreme da i u Srbiji istina bude argument. “Taj gest dr Stefanovića je za primer svima nama koji dobre rezultate svoga rada imamo samo u SNS biltenima, kao što su Informer, Pink, Studio B ili Srpski telegraf. Biću zadovoljan tek kada naša istina bude ozvaničena u Danasu, Vremenu i Ninu“, rezimirao je dr Mali.

Svoju ostavku dr Mali je najavio za mesec limburg ove godine. Odbio je da komentariše zlonamerne insinuacije da je posao sa Arapima na projektu Beograd na vodi samo paravan za pljačku. “Ako je to istina, ona samo potvrđuje kako smo u svemu najbolji, čak i kad krademo. Međutim, narod ume da prepozna one koji mu daruju najveću jelku, najviši jarbol, najlepšu i najraspevaniju fontanu. Sa nama građani Srbije imaju budućnost. Mi ne trčimo na kratke staze, mi trčimo maraton. Samo napred do dna bezdana”, izjavio je, vidno egzaltiran dr Mali.

Ostavku dr Nebojše Stefanovića podržao je i ministar odbrane, Aleksandar Vulin, koji je novogodišnje i božićne praznike proveo kod tetke u Kanadi. U ekskluzivnom intervjuu datom za januarski broj Glasnika Pokreta slobodnih građana, ministar Vulin otkriva da njegova kovertirana ostavka već tri meseca leži u sefu barona Minhauzena. “Jeste Nebojša podneo ostavku, ali ja sam prvi koji je ostavku ponudio, kao što i dolikuje ministru odbrane. A da li će biti prihvaćena, o tome će se tek odlučivati.”

Na pitanje novinara Glasnika da kaže nešto o poslovima nabavke skupih kamera na Kosovu, ministar Vulin decidirano je izjavio kako se ne radi ni o kakvim sumnjivim poslovima kako tvrdi Agencija za borbu protiv korupcije. Reč je o specijalnim napravama, ali je van pameti tvrditi da se te kamere automatski isključuju kada šleperi baronovog brata prelaze administativnu granicu.

“Kod nas je sve transparentno, a ne kao kod naših prethodnika koji su napravili haos od toliko različitih mišljenja. Narod nas podržava, jer je mudra politika našeg barona, bazirana na anesteziji i hipnozi, smanjila nezaposlenost. Mi smo ti koji su uvezali kriminalce u sistem, i na taj način stvorili jedno homogeno i zdravo društvo. Svako je dobio nešto, makar da besplatno vežba u teretani. Tako se to radi u ozbiljnim državama”, objasnio je ministar Vulin.

Povodom najavljenih i podnetih ostavki ministara oglasio se i baron Minhauzen izjavom da nikada pre dolaska naprednjaka na vlast u Srbiji nije bilo toliko odgovornih političara. “Čin podnošenja ostavke je za svako poštovanje. Naravno da mi ne pada na pamet da prihvatim ni najavljene, ni podnete ostavke. Ne dam Malog, ne dam Nebojšu, ne dam Gašu! Ne dam ni Gaju, ni Raju, ni Vlaju! U Srbiji boljih nema! “

Na pitanje beogradskog dopisnika Koha Ditore u čemu je tajna njegove uspešne vladavine, baron Minhauzen je rekao da mu je uzor egipatsko carstvo koje je trajalo tri hiljade godina. “Beograd na vodi su naše piramide. Samo grandiozni  građevinski radovi ukidaju svest o vremenu kod građana i pružaju im osećaj sigurnosti. Kada izbrišete početak, onda kraja ni nema. A recite vi meni, ko je taj ko ne bi voleo da živi u večnosti?”

Dragan Velikić 11. 01. 2018.