Bolesna Srbija

Radar 6. 6. 2044

Dan uoči izbora 2. juna pojavila se vest da je u Republiku Srbiju ušla velika železnička kompozicija natovarena sa 50 oklopnih borbenih transportera, koji će pojačati jedinice Vojske Republike Srbije. To je poklon mađarskog premijera Viktora Orbana srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću. Neobičan poklon, i to baš uoči izbora. Kao da sugeriše da su spremna oruđa i oružja koja, ako zatreba, uteruju željeni rezultat.  

Niko se ne naoružava radi dekoracije. Srbija nema s kime da ratuje sem sa sablastima Vulinovih halucinacija. Čini mi se da to oružje treba da zaplaši građane Srbije. Protiv njih će biti upotrebljeno ukoliko se pobune. Vitez od  Banjske je i dalje na specijalnom zadatku lomljenja porcelana, kako bi se uvećavala šteta. A prozvodnja štete jeste način opstanka na vlasti naprednjačkog legla. Tajna Radoičićevog uspona verovatno je u tome što zna šifru za Sezamovu pećinu. Nije on slučajno pod direktnom zaštitom predsednika Srbije, koji ga je proglasio “čuvarom Srbije na Kosovu”. Da li to znači da postoji i neka druga Srbija bez Kosova? Jer, Kosovo bez Srbije postoji već šesnaest godina. 

Sada razumem poznanika zaposlenog u Fondu PIO, koji mi je pre dve godine rekao da im za šefa dolazi neki balavac, terapeut po zanimanju, sa zadatkom da organizuje agitaciju i sakupljanje kapilarnih glasova. Danas imamo haos u Fondu PIO, sve stoji, nema ko da radi, jer samo oni malobrojni znaju posao, dok novoprimljeni pojma nemaju, međutim, njihovo je da su na terenu, da agituju za vlast.

Kako li će se jednom pisati istorija vladavine srpskog Ibija, pojave koja je u sebi spojila lupeža i zlobnika, kukavicu i hohštaplera, lažova i inferiorca, hvalisavca i licemera, podlaca i prevrtljivca, lopova i kriminalca. Patologija za udžbenike. Setimo se one hoklice na kojoj kao ubogo đače sedi ispred Trampa. Ili u sali UN žvaće zastavu. 

Izborni dan 2. juna je repriza 17. decembra po strategiji koju režim upražnjava ‒ bezočna krađa, zastrašivanje i nasilje. Sima Spasić, ministar bez portfelja, takođe je na zadatku. Ali, upoznali smo i neke nove likove ‒ izvesnog kontroverznog biznismena, policijskog konfidenta, koji navodno drži Dorćol. Videli smo i kako se birački spiskovi čuvaju u piceriji. Videli smo poniženu mlađarija SNS-a kako istrčava iz kol centra u Novom Sadu na očigled građana. Dok beže, kriju lica kapuljačama, maskama, torbicama, novinama, i tako ponavljaju ritual “čuvanja obraza”, koji je davno promovisala republička javna tužiteljka, Zagorka Dolovac, kada je jednom prilikom izlazeći iz suda, prekrila lice fasciklom, kako bi se zaštitila od medija. 

Dok nastaje ovaj tekst, u ponedeljak pre podne, jasno je da kriminalni režim Aleksandra Vučića i dalje opstaje. Tajna njegove vladavine je što je dao važnost skotovima, promovisao ih u svoje glavne partnere, dodelio im visoke položaje i značaj, uspostavio nagrađivanje nerada, neznanja i nemorala, ali, usadio im i čip da su bez njega niko i ništa.  I što je takođe važno, zaštitio je leđa svoje vladavine tako što je visokim platama korumpirao akademsku zajednicu od koje se prirodno očekuje da digne glas. Sve je spalo na pojedince, na časnu manjinu, dok većina ćuti.  

Srpsko društvo je bolesno. Pacijenata je sve više, lekara i medicisnkog osoblja sve je manje. Svakodnevno napuštaju Srbiju. A baš oni će biti najpotrebniji srpskom društvu ukoliko doživi i preživi odlazak naprednjaka.

Dragan Velikić 08. 06. 2024.