Andrić u požaru svjetova

Ne znam radi li se već kod kojega od izdavača (beogradskih, bezbeli) na prevođenju Andrićeve biografije koju je napisao njemački novinar Michael Martens (Im Brand der WeltenU požaru svjetova). Iz nekoliko naših kontakata proteklih godina znam da to mora biti silno zanimljiva knjiga, s mnoštvom informacija i podataka o Andriću koje prije Martensovih istraživanja nismo znali.

U knjizi su i dvije do sada nepoznate Andrićeve fotografije, nađene u ostavštini beogradskoga advokata Branislava Milenkovića, kod kojega je Andrić kao podstanar stanovao od 1941. do 1958. godine. Na jednoj: na improviziranom uzletištu ispred aviona s propelerom, u punoj padobranskoj opremi, smiješan poput teletubbiesa, na drugoj: u kabini aviona prije polijetanja, a u kadar ugurao pola svoje glave pod titovkom neki oficir JNA. Ništa o tim fotografijama ne znamo: gdje su i kada snimljene, kamo je to i po kakvu poslu Andrić letio opremljen i za slučaj padobranskoga „iskrcavanja“. Pretpostavka je da se to događa u prvim danima (mjesecima, godinama?) po oslobođenju Beograda u oktobru 1944.

U knjizi Martens je vjerojatno objasnio o čemu se tu radi. Dok čekam da vidim objašnjenje, pomišljam – je li to, možda, moglo biti kada je jugoslavenska „reprezentacija“ išla u Moskvu na prvomajsku paradu 1947. godine? Koja biografija, taj Andrić: prije ciglih šest godina kod Hitlera i Ribbentropa, sada na Crvenom trgu kod Staljina! (I. Lovrenović)

 

 

 

Ivan Lovrenović 04. 09. 2019.