Lela Knežević ili najezda pokusnih kunića

(integralna verzija)

Doista vam kažem: Jadranku Kosor nije lako zadovoljiti. Nakon što je s bivšim čelnicima mladeži svoje stranke ugovorila izvanredni otkaz Veljku Jančiću, ona se ne zaustavlja. Prošloga tjedna pokušala je, putem uredništva koje je instalirao HDZ, smijeniti Lelu Knežević, urednicu “Hrvatske uživo”, novinarku koja je autorski koncipirala, dakle, narodski rečeno – izmislila dotičnu emisiju. Stvarni razlog je isti kao i u slučaju Veljka Jančića: gospođa Knežević urednica je emisije u kojoj je raskrinkano u čijem stanu živi Jadranka Kosor i ispričana je žalosna priča o Momiru Drobcu i njegovome pokojnom bratu, koje je falanga Gojka Šuška, pod prijetnjama smrti, istjerala iz njihova stana. Uzgred, neki je dan, u ime svoje stranke, Frane Matušić optužio Radimira Čačića da nosi “dvoje ljudi na duši”, jer je u Madžarskoj skrivio prometnu nesreću s dvoje poginulih. A tko, Matušiću, na duši nosi Branislava Drobca?

Akcija smjenjivanja Lele Knežević trebala je biti provedena pod formalnim opravdanjem da urednikom ne može biti netko tko nema završen fakultet. Znači li to da bi i emisiju, jednu od najgledanijih s obzirom na neatraktivan termin emitiranja, valjalo ukinuti, jer ju je koncipirala osoba bez završenog fakulteta? Ili kako se osobe sa svršenim fakultetima mogu uređivati i voditi emisiju koju je koncipirala osoba bez fakulteta?

Lelu Knežević s uredničkog mjesta smjenjuje Renato pokusni Kunić, vekivečni vršitelj dužnosti urednika Informativnog programa, kojega su hadezeovci na to mjesto postavili i drže ga jer je idealan u transformaciji javne u državnu i stranačku televiziju – te u svjetonazorskome smislu, u ustašku dalekovidnicu. Mislite da sam pretjerao s tvrdnjom da se HTV pretvara u UD? Jeste li prije nekoliko večeri gledali treći dnevnik, zastavnu emisiju HDZ-ove tranzicijske televizije, koju je uređivao Mislav Togonal i u kojoj su, uz nijemo odobravanje urednika i voditelja emisije, politički predstavnici Srba u Hrvatskoj nazvani četnicima, a SDSS četničkom strankom? To je samo jedan među sijaset primjera, kakvih ima svakoga dana, u skoro svakoj emisiji Informativnog programa HTV-a.

Šta to Kunića čini idealnim u ovome HDZ-ovom pokusu? To što tog čovjeka možete tisuću puta sresti u liftu, a nećete ga upamtiti. Gledali ste ga upravo toliko puta kao voditelja informativnih emisija, a malo je vjerojatno da se sjećate njegova lica, riječi, stavova… Nevidljivost je najbolja preporuka za nekoga tko čini ili provodi nešto nečasno. Otkaz Veljku Jančiću je nečastan, kao što je nečastan i pokušaj da se potiho likvidira Lelu Knežević, a s njom i posljednje kadrove na HTV-u koji imaju mogućnost u programu nešto reći o Jadranki Kosor, a da nisu sluge i sluškinje njezina režima.

Naravno, Hloverka Novak Srzić i pokusni Kunić ne mogu izaći pred ljude i reći da se profesionalni novinari i urednici otpuštaju i smjenjuju zbog stana Jadranke Kosor. Treba to nekako drukčije formulirati. Pravu sintagmu, zbog koje ovaj članak i pišem, smislila je Dijana Čuljak. “Hrvatska uživo” trebala bi se baviti “malim čovjekom”, kazala je, kako prenosi portal Index, ta žena, usred sastanka na kojem je Lela Knežević trebala biti smijenjena. Bilo bi zanimljivo čuti što to Momira Dropca ne čini “malim čovjekom”. Po čemu je on veliki ili po čemu nije čovjek? Velik je po tome što se, unatoč prijetnji Šuškovih falangista, nakon petnaest godina odvažio dati intervju velikome hrvatskom novinaru Saši Kosanoviću? Ili nije čovjek po tome što je Srbin? Lijepo bi bilo čuti odgovor baš u trećemu dnevniku, Ust… pardon Hrvatske televizije.

O razlozima smjene Lele Knežević i o ljudima koji u tome sudjeluju, točno je svjedočila još jedna velika i hrabra hrvatska novinarka. Učinila je to Maja Sever, na jednome od posljednjih slobodnih medija u Hrvatskoj, na Facebooku, a prenosi jednako slobodni portal SEEbiz: “Razlog? Drobac, Hypo, Kosor, Otok znanja?… Ma, tko zna. Vjerojatno samo zato što misli svojom glavom. Za razliku od pokorne većine na HTV-u.” Valja pamtiti da su u akciji smjenjivanja, koja nije uspjela samo zbog trapavosti i viška ushita nad zadatkom što su ga dobili od svoje najglavnije urednice, sudjelovali redom: Pokusni Kunić Renato, Marija Topić Crnoja, Dijana Čuljak Šelebaj i Zoran Šprajc, kojeg čestitijim novinarom nije učinilo ni to što ga Hebrang zove – Jovanović. Ili on u tome sudjeluje jer se plaši da i sam jednoga dana ne završi kao Veljko Jančić ili Lela Knežević? Nema Zoran Šprajc razloga za strah. Nikada on neće biti mali čovjek, neće biti Momir Drobac ili još jedan njegov brat. Do skuta Jadranke Kosor ovom se prigodom sagnuo toliko nisko, da će jamačno i nakon nje ostati jedno od lica hrvatske elite, vječno veliki Šprajc.

Miljenko Jergović 21. 09. 2010.