Zmije, pacovi i narkomani

NIN 10.11.2022

Zalud se krečilo u savskom priobalju kako bi se mesto okupljanja pacova, zmija i narkomana darovalo građanima. Po rečima predsednika Vučića “od smetlišta, đubrišta, najgoreg mesta, za okupljanje najgorih, napravili smo jedno od najlepših mesta u Evropi i svetu”. 

 Međutim, zmije, pacovi i narkomani su baš uporni. Vole taj kraj, ne odustaju da im stanište bude u srcu Savamale. Tamo, gde su nekada bili peroni sa kojih se išlo na sve četiri strane sveta, nikla je deponija udaljena samo dve stotine metara od spomenika Stefanu Nemanji. Tako su se na jednom mestu našla dva rugla. Ipak, deponija će u nekom času biti izmeštena, ali grdosija plaćena nepoznatom sumom novca srpskih poreskih obveznika će ostati. Kao što će ostati i oni soliteri Beograda na vodi koji liče na vojničke cokule, kao što će ostati ogromna kula, najviša u ovom delu Evrope, koja podseća na ogroman krastavac ‒ nazovimo je Kula Kornišon, od milja Kornišonka.

U izbornoj noći 25. aprila 2016. godine zvanično je ukinuta država Srbija rušenjem Hercegovačke ulice u Savamali. Neindifikovana banda kriminalaca, angažovana od strane režima, obavila je rane radove za glamurozni projekat Beograda na vodi. Tim događajem ozvaničena je koalicija države i mafije. Danas je to neupitna činjenica koja ne zavređuje komentar, jer se narod ‒ u ovom slučaju neumesmo bi bilo upotrebiti imenicu građani ‒ srodio sa postojećim stanjem. Za drugačije ne zna već čitavu deceniju. I sasvim mu je prirodno, recimo, da je generalni sekretar vlade Srbije oficir za vezu sa podzemljem, da kriminalci vežbaju na strelištu Vojske Srbije, da vlasnik pečenjare bude na čelu EPS-a, da patriote sa Srpske liste bez tendera popločavaju i asfaltiraju Srbiju, da se progone pošteni policajci, a unapređuju kriminalci, da najveća plantaža marihuane u Evropi bude državni projekt. Jer, Jovanjice ne bi bilo bez blagoslova sa samog vrha. 

Nedavno sam obišao Savski trg, mesto gde je decenijama vibrirao život Beograda. Železnička stanica jeste srce svake metropole. Tu počinju i tu se okončavaju putovanja. Danas je Savski trg pustolina kojom dominira ona skalamerija od spomenika. Po odluci srpske vlade cena spomenika je tajna do 2023. godine, dakle, uskoro bi trebalo da saznamo da li je plaćen deset miliona eura, ili, malo više? Ali, to je sitnica u poređenju sa netransparentnim poslovima širom Srbije. Da li se neko seća onih navodno velikih investicija na kojima je SNS dobijao izbore? Šta bi sa dolaskom Mercedesa u Srbiju? Kada će stići Tenis, najveći proizvođač svinjskog mesa u Evropi, koga je pre šest godina najavio tadašnji premijer Aleksandar Vučić? Šta bi sa aerodromom u Trebinju, koji je Vučić obećao građanima BiH-a? Prvi let bio je najavljen za mart ove godine. 

Sve je tajna. Da ne postoje BIRN i KRIK, N1, Danas i Nova, Vreme i NIN, Nedeljnik i Novi Magazin, ne bismo znali u kakvom svetu živimo. A Srbija jeste velika tajna, kako kaže u jednoj pesmi Desanka Maksimović.

Tajna je i dokle doseže teritorija Srbije. Valjda do tamo gde nije potreban pasoš. Kosovo je deo Srbije samo u glavama srpskih političara, dobitna kombinacija za opstanak na vlasti, sinekura koja donosi siguran prihod sve dok traje proces traženja rešenja. I zato predvodnici Srpske liste u dogovoru sa Beogradom čine sve da to što duže potraje.  

Strašno je što čovek pristane na manipulaciju. Tako je lako onda izazvati sukob. 

Strašno je što čovek pristane da ide u rat.

Strašno je što čovek pristane da ide u vojsku. 

Zar će onaj Kvisko, koji je zamenio Vulina, nekoga da šalje u rat?

U zgradi Glavne železničke stanice na Savskom trgu, budućem Muzeju istorije Srbije, biće prikazana istorija Srba od dolaska na Balkan pa sve do…? Svakako bez današnjeg vremena. Tu postavku radiće oni koji će doći posle ovih, pod uslovom da ne budu opet oni. 

Ali, jednom će svakako doći na red i heroji doba zlog, doba u kojem upravo živimo. Imaće svoj kutak u Muzeju istorije Srbije, i biće tu zajedno naprednjaci i kriminalci, baš kao što su i u životu bili. Jer, ista je to materija, ista pamet, isto odsustvo morala. Isti je to svet. Srpski svet po recepturi psihopate.

 

Dragan Velikić 12. 11. 2022.