U zbegu, krapinskom

Ovo je jedna stara kuća, sa vrtom, zimski mrtvim, postoji i maleni okrugli bazen u kome katkad oglase se žabe, junakinje Aristofanove. U jednom delu, prema ulici, rođen je početkom prošlog veka slikar modernizma, Josip Sajsel (Josip Seissel), mnogo kasnije i moja žena. Njeni roditelji su mrtvi, sinovi su otišli kojegde, tako smo ostali samo nas dvoje, jedan čovek i jedna žena, kao na početku sveta. Tome dodajem iskopinu gospodina Krambergera, onog Slovenca, koji je, stotinak metara od nas, pronašao je kosti drevnih evropskih ljudi, krapinskog pračovjeka. Sajsel inače, davno pre umetnika Javaševa, koji umotavao je sve do čega je došao, u svojim akvarelima prikazao je umotane predmete iz prirode, drveće, životinje i ljude. Tako se i mi u ovim prilikama globalne epidemije, osećamo umotani tom starom kućom, u zbrinutosti, prema pojmu jednog nemačkog filosofa. Pitam se, međutim, zaslužuje li čovekova rasa bilo kakvu zbrinutost, ma koji oblik skrbi, jer njegov pojav sam je izabrao svoju nejasnu ulogu na ovoj planeti, niko mu za to nije kriv. Zbrinutost ionako je jedno stanje blisko poniženosti, da budem sačuvan, osećanje mi je odbojno i daleko, ja sam tu da bih bio nesačuvan, nezbrinut, neogrnut bilo čim. To su one prilike koje mogu jedino pomoći ljudskom duhu, njegovoj svesti, proizvoditeljici nezbrinutosti.

Jedna kuća, njen nesigurni gabarit, samo je ovlašna oplata nečije sudbine, izvor, istovremeno, sumnjive metafore materinog uterusa, čovek je u svom domu još uvek nerođen, sve dok, u njegovoj vlažnoj mekoti, ne počne sam da se ponaša majeutski, na njemu je da porodi ostatak sveta. Zbog toga mi ne pada teško naša iznenadna izmeštenost, jer mnogo manje računam na ono što bih mogao počiniti vani, na ulici, u istoriji. Čovekovo mesto je unutra, napolju postoje samo ljudi. Izgleda iznenađujuće kako jedna izdvojenost, pojedinčeva, može doprineti onoj skupnosti, metežu kolektivnog, kroz koji glas jedinke ne razaznaje se. Mogu da budem samo zadovoljan što svoja dekadentna i destruktivna osećanja u stanju sam da obznanim novonastalim okolnostima, ona enigmatična suma nekog zbora, izumljena od prvog aritmetičara, koja u sebi sadrži neizbrojive, potlačene, nevidljive brojke, treba već jednom da pukne, matematika ionako krije mnoga značenja što se odnose neposredno na našu istoriju.

Tako traje naše vreme, starost jedne sezone, okrštene decembrom. Dovukli smo dosta zrnevlja za ptice, koje se jate po terasama, nismo sami. Jer ptice su glasnici one nerazjašnjive celine prirode, iz čijih okvira, mi, ljudi, otišli smo na neobjašnjiv način, napuštajući taj zajednički brod, da bismo bili svoji, osamljeni i tuđi. Pa otud, osamljenost dve jedinke, smeštene u krletku neke kuće, samo objašnjava onu opštu solitudnost te životinjske vrste koja odlučila je da odluta u svet, onako kako sin razmetni, beži iz roditeljskog doma. Čovekov soj već dugo traje u svojoj kosmičkoj izdvojenosti, makar ga bilo na milijarde. U tom položaju gradi i svoju povest, zahvaljujući svesti koju je zadobio, nejasno kako i možda nezasluženo. Pa pomoću nje, i sam opisujem ostalo, što me se ne tiče neposredno, osim kao kulisa, scenografija tih neobičnih okolnosti.

Naša scena je mala, dva sprata jedne napuštene kuće u Zagorju. Ova bi mogla biti i negde drugde, nijedna kuća ne zna, sama za sebe, gde je, drugi su je onamo postavili kao upotrebno mesto i usput, nešto kao simbol. To se posebno očituje u prilikama u kojima smo se zatekli, jer ova zgrada na Gajevom trgu 12 a, mogla bi imati potpuno različitu adresu, kao što i svako od nas, ljudi, mogao bi se zvati drugojačije, no kako je kršten. Ja ionako cele ove sezone, o vremenu i mestu gde sam zatečen, govorim kao u alegoriji, u metafori, ne obazirući se na stvarno stanje. Pa sam jedanput pomislio da živim u doba renesansno, sklonjen od kuge u Firenci, kao član one udruge, dekameronske, samo se ovo odužilo, dvanaest raspusnih dana Bokačovih, traje, evo, već čitavu godinu, a dokle će, nejasno je. Onda i ovaj dom dvoje zalutalih ljudi samo se pretvara u praznu ulicu Mabot, ili onaj krug oko Panteona, rimskog, bilo gde. Čovek ionako u stanju je da bude svuda, samo ako se malo bolje koncentriše. Potom, već sam utvrdio dobit od ove nezdrave pojave koja nas okružuje, što nas je, mimo svoje zlosti, poučila: treba da se razredimo. Time su ožalošćeni svi zajapureni demonstranti, jurišnici na Zimski dvorac, blentavi nogometni navijači, izludeli vernici, sakupljeni po svojim bogomoljama, ja ne.

Dolazi nam povremeno jedna spremačica, skromni delegat onog sveta izvana. Pomno pratim njen rad po kući, pažljiv, samozatajan, tih, učim od njega. Razumem da i sam mnogo toga treba da pospremim po sebi, onako, kako upravo činim. U čoveka treba da je sve lepo, i odelo, i misli, pisao je Čehov. I pospremljeno, govori posao moje spremačice. To uopšte nije moguće izvesti u onoj gunguli kolektivnog života, masovke iza sebe ostavljaju samo smeće. Ja spremam po domu svoga duha, i svoje svesti, dok posmatram naše zebe koje zoblju vlastito zrnevlje, pomno, ne ostavljajući ništa za sobom.

Neka se puši, pije i karta, ja ću da čitam Dekarta!, stoji u onoj infantilnoj farsi Rostanovoj, o Siranu od Beržeraka. Gde ta pustahija od pesnika velikog nosa, mimo ratnog haosa kome je dospeo, ne zapostavlja svoju lektiru. Moj je izbor u Aristotelu, jer se njegova Metafizika zatekla u jednoj torbi, kada sam došao ovamo. Nema mnogo knjiga u tom opustelom domu, a što je još gore, nema u celoj varošici ni jedne knjižare. Makar je tu rođen Ilirski pokret Ljudevita Gaja, a u skrivenoj uličici sa strane, pre mnogo godina boravio je jedno vreme Ivo Andrić. Tako ne znam čita li neko od ovog sveta nešto, na izvoru jedne kulture, takođe čitalačke, ili ovo čine samo na skrivačke, negde u potaji. Zato što danas kultura knjige u golemom je povlačenju pred napravama digitalnim i nedigitalnim, nalik onoj pripovesti, u kojoj knjige spaljuju se na određenoj temperaturi Farenhajta, sustavno i po zakonu, Pa ono što se našlo slučajno u mojoj valizi, dragoceni je prtljag nekog prognanika iz kraljevine bolesti na neki republikanski otok zdravlja. Kako samo dobro dolazi moderni duh drevnog stagiranina, njegova vesela skepsa, ničeanska! U prirodi nalaze se ne samo red i lepo, nego i nered i ružno, pa da čak zlo nadmašuje dobro, a ružno lepo, kaže taj starac. Došao sam ovamo, vođen i drugom navadom, osim one, dekameronske, u nadi da ću tu, usred ovih usahlih leja jedne sumnjive prirode, iskopati nešto od bilja i korenja, duhovnije, koje još ne poznajem. A čovek od pre dvadeset i pet vekova lepo mi kaže, znanje, samo po sebi, ne postoji! Zato ne treba u sebi zahtevati strogu matematičku tačnost. Džaba ona muka da se sve uredi po kući, i u glavi, kod moje spremačice, i mene samog. Ali zato, kao da čujem u ovom, dragocenu sumnjičavost mog mrtvog druga Konstantinovića, koje nikako da se do kraja dovinem.

Vodim onda ovog svog gospara, atičkog, kroz naš pusti dom, a potom, držeći ga za ruku, dovedem ga na one sparušene staze vrta, da bismo ostali u domenu peripatetičkom. A sve što od njega mogu čuti, kao da slušam od našeg, gotovo savremenika, Popera, njegov solilokvij, pun sumnjičavosti. Skromnost Aristotelesu, kao ni bečkom filosofu, ne manjka, bez obzira na silne njegove statue koje naknadno, posejane su po muzejima, makar on sam, podučavao je najmoćnijeg cara starog sveta. Pa veli kako ugled predavača zavisi od navika slušalaca, mi smo, kaže, nasledili izvesna mišljenja većeg broja filosofa, ali drugi filosofi bili su uzrok pojavljivanju ovih. Tako dobijam ovu pouku koja ne dopire do uha mojih savremenika, a i inače, tu ih i nema.

Samo zvona sa obližnje crkve govore da tamo, iza surih zabata kuća, ima još živih. Postoji već ispoved ovog bezbožnika o crkvenim zvonicima, kojih se on ne odriče tek tako, mislim da bi lice zemlje bilo pusto bez šiljaka katedralskih, njihovog protivljenja silama planete, pa čak suprotstavljenih veri koju zastupaju. A ipak, svaki mali ili veliki praporac u grlu nekog zvonika, istovremeno govori mi o pustoj zaluđenosti ljudske rase nečim, što prevazilazi njenu svest, jedinstvenu i dovoljnu, da ovaj vrtuljak izdrži još neko vreme, koliko uspe. Zato dolaze mi slike te pometene raje, ma koje veroispovesti, a najpre, ovih bosjaka, hlebinskih i zagorskih kumeka, koji tu, iza mog zida, kleče na golom kamenu, zarad nečeg o čemu ni sami pojma nemaju. To je ona višemilenijska klopka za profani duh, koji u našem evropskom okolju vodi do samih mudraca, udarenih, međutim, istom mokrom čarapom po čelu. Otud, dragocena mi je pamet ovog neočekivanog gosta iz pokojne Stagire, koji, još u petom veku stare ere, znao je: jasno je da ideje ne postoje…nema ničeg besmislenijeg nego tvrditi da postoje prirodne pojave van ovih koje vidimo putem čula, u svemiru, i da su te pojave istovetne sa onima koje doznajemo putem čula. Tu je pukla njegova učenička veza sa učiteljem, Aristotel odbegao je od Platona, kako je Marks učinio sa Hegelom.

Ne znam kamo, u vremenu mogao bi se staviti čas kada ljudsko biće pomislilo je da sav njegov pojav skliznuo je u lošem pravcu (nalik upravo trenutnim okolnostima), gde se najpre rodila čovekova svest o sopstvenoj dekadenciji, ako ne u promišljanjima Aristotelovim. Samo što u ovom nije bilo ni najmanje tmurnosti, kao što ni čitava dekadencija ljudska, smatram, daleko je od toga. Kao da u nekoj negativnoj soluciji leži jedna vrsta obogaćenja, jer biće koje propada, reče ovaj filosof, zaista izgleda da ima i moć da propadne, budući je samo lišavanje neka vrsta posedovanja.

Ovo mi zvuči kao znak pune slobode, naprosto stoga, kaže on, što sve može da se ostvaruje i ne ostvaruje.

A zvona zvone, krapinska, i ništa se ne menja, osim što negde neko još uvek otvara kojekakvu knjigu, a drugi ne.

Glosa
Ptice su glasnici one nerazjašnjive celine prirode, iz čijih okvira, mi, ljudi, otišli smo na neobjašnjiv način, napuštajući taj zajednički brod, da bismo bili svoji, osamljeni i tuđi

Bora Ćosić 26. 01. 2021.