Tri moja druga

E, slušaj ovo. Zanimljivo je.

Imam frenda. Uspješan je književnik i kolumnist. Moglo bi se reći da je među najjačim kolumnistima u nas. Kako se zove? Ma nije bitno, bitno je da na tržištu stoji dobro. E, pa tog mog frenda je neki tip prozvao da promovira četnike. Kako se zove taj tip? Nije ni to bitno. Bitno je da on na tržištu stoji bitno slabije nego moj frend. I onda mog frenda taj tip optuži za to… da je četnik ili širi ideje ili tako nešto.

E, to je priča prvog frenda.

***

Nije prošlo ni par dana od te priče, kad zove mene drugi frend.

Drugi frend je najbolji izdavač stripova koji se u zadnjih dvadeset godina pojavio kod nas. Cijenjen je u susjedstvu, a, primjerice, jedan Larcenet mu šalje rukopis u isto vrijeme kad i svom francuskom izdavaču. Al da ne skrenemo s teme…

Tog drugog frenda policija je pozvala na informativni razgovor. Tamo mu je saopćeno da je protiv njega podignuta kaznena prijava. Anonimna. Prijava se sastoji u tome da se mog frenda optužuje da je uz pomoć nekog Srbina iz Ministarstva kulture, koji mu je otkupljivao stripove, financirao – SDSS. Kad mi je ispričao sve to, predložio sam mu, smijući se, da od tog napravi strip. Frendu nije bilo smiješno. Frend je bio prestravljen.

To je priča drugog frenda.

***

Imam i trećeg frenda.

I on je uspješan u svom poslu. Pravi enigmatiku, križaljke za dnevne novine i dobro mu ide. Ispričao mi je da u novine redovito stižu mejlovi protesta od nepostojećih ljudi u kojima ga se optužuje da u križaljke namjerno stavlja – srbizme. Možda nisam spomenuo, ali i taj treći frend je u svom fahu najjači na tržištu.

***

Zaključak?

Prvo, imam frendove koji odlično rade svoj posao i najjači su na tržištu.

Drugo, konkurencija im je za kurac.

Vladimir Šagadin 05. 04. 2011.