Sjena Stupa srama

Iscrtavanje sjene srušenog spomenika Stupa srama na Markovom trgu

U sklopu svog projekta “Sjene” umjetnik Antonio Grgić iscrtao je danas sjenu Stupa srama na Markovom trgu, na točnoj lokaciji gdje je ovaj stup originalno stajao ispred južnog portala crkve Svetog Marka. Stup srama služio je u srednjem vijeku, između ostalog, kao glavno sredstvo za kažnjavanje nedjela koja su se ticala kršenja javnog morala i časti. Često su kažnjavani ljubavnici koji su prekšili tada važući moral ili “coprnice” – žene koje su se bavilje ljubavnim čaranjem. Također, ovo iscrtavanje sjene ima i političku dimenziju jer su centri političke moći države u neposrednoj blizini lokacije.

U projektu “Sjene autor kroz performans grafitnim olovkama iscrtava sjene srušenih spomenika na mjestu na kojem su stajali prije svog uklanjanja. Kroz performans se ritualno priziva potisnuto sjećanje na nasilno uklonjen simbolički sadržaj iz javnog  prostora. Iza performansa ostaje materijalni trag na pločniku u obliku nacrtane sjene koji je spomenik sam po sebi, spomenik srušenom spomeniku. Taj crtež sjene srušenog spomenika na pločniku, protokom vremena, polako nestaje i daje mogućnost posvješćivanja nestanka simboličkog sadržaja koji je nasilno uklonjen iz javnog prostora.

Do sada su “Sjene” iscrtane u nizu gradova bivšeg Istočnog bloka, koji je bio svjedokom i mjestom najvećeg ikonoklazma u povijesti; onog koji se dogodio devedesetih godina dvadesetog stoljeća koji je označavao mitski kraj povijesti.

RukeSjena (1)
Antonio Grgić 15. 05. 2016.