Moj brat učitelj

Godinama je moj brat Rifat (očevi su nam braća, a majke sestre, živjeli kuća uz kuću) učiteljevao po bihorskim selima.

Bio je poseban; učiteljsku školu završio 1963. u Sarajevu, a tada se u učiteljskoj, između ostalog, moralo znati svirati najmanje dva instrumenta. On se opredijelio za harmoniku i mandolinu. Oba instrumenta i diplomu donio je po završetku škole u naše rodno selo Vrbe i sve nas beskrajno obradovao. 

Prvo zaposlenje bilo mu je u osnovnoj školi u Koritima. Tu nije bio samo učitelj, bio je sve što bi zatrebalo selu: veterinar, doktor… Znali su ga u ponoć probuditi da pomogne ako se ko razbolio, ili ako bi kakvo hajvanče zanemoglo…

Posljednje učiteljevanje bilo mu je u OŠ “Šukrija Međedović” u selu Godijevo. I dok je radio u isturenom odjeljenju u Radulićima, tamo je bio samo jedan učenik: Danojla Dana Drobnjak. Kurir u školi bio je njen otac Bele. 

Krene tako moj brat Rifat malom žutom fijestom iz Vrba, usput pokupi Danu i Bela i nastave prema školi. Fijesta mala, ali sva škola stala u njoj i još ostala dva prazna mjesta.

Bilo tako tada u zavičaju mom.

Rifat više nije među živima. I Bele je umro.

Nema više ni žute fijeste.

Danojla Dana je odrasla. Kažu da je bila izuzetno lijepa i pametna djevojka. Udala se u susjedno selo. Zaposlena je u gradu, u Bijelom Polju.

U školu u Radulićima ove godine dolaze i iz nje izlaze dva učenika.

Kako dolaze i ko im je učitelj – ne znam. Možda će i to neko nekada zapisati.

Faiz Softić 18. 02. 2023.