Kralježnica

Još uvijek imaš zdravu kralježnicu, hodaj uspravno. S njom si gospodin, svoj na svome. S uspravnom kralježnicom dokazuješ dostojanstvo ma što radio i ma što imao. Sva dobra i sva zla s takvom kralježnicom pobjeđuješ. Svaki joj je mišić u službi vojnika s najtežim zadacima. Kako mišić tako i krvni sud, živac, tko će znati što je još s njom povezano u tvom tijelu. S kralježnicom si univerzalni stroj za sve i ništa. 

I danas s njom imaš zadatak stalno hodati uspravno. Ma koliko nevin patio, ma koliko svojom ohološću izazivao bijes svog neprijatelja. A nevin si, napadnut bez razloga. Hodaj uspravno. Prati događaje gospodski. Trpi pasjaluk zlotvora gospodski. Ne gunđaj. Zahvali dragom Bogu što još uvijek imaš zdravu kralježnicu. S takvom su samo lordovi. S njom ćeš sve otrpjeti. Tepaj joj, zovi je gospođicom Lordica, i hvali se glasno: Moja Lordica svakom zlu poledica. Ako je danas samo zlo na dnevnom redu, sutra će biti i dobro. Sigurno.

Trpi hodajući uspravno. Svakim kralješkom slavi svoj napadnuti život. Kliči svom neprijatelju. Brani ga od svih njegovih dušmana. I oni su te natjerali na taj uspravni gospodski hod. Nemoj svog neprijatelja mrziti kao što ga mrze dušmani. U svome stanu si lord sve dok u njega ne zaluta metak. Ili geler. U tom porušenom prostoru imaš i Njezino zatočeništvo, s Njom si dvostruki mirotvorac. Imaš dvostruki zadatak: Njoj si se zakleo i na ljubav prema neprijatelju. Kao i Ona tebi. Niste ratnici, čuvajte jedno drugo. Ratnici su tamo, u nekom rovu. Kraj minobacaša, ispred nišana. Traže vas danima. Zar ne čuješ da napolju štekću meci i neki slični krmetci. Koji vam ne dozvoljavaju izaći u šetnju. Na čist zrak. Da s ponosom prohodate sa svojim uspravnim Lordicama. U tom sunčanom proljetnom danu. 

Hodaj uspravno. Tvoje će tijelo s takvom kralježnicom sve otrpjeti. Ona je savršenstvo Stvoritelja tvog u tvom današnjem jadu. Ti si u njegovom stadu onaj najprobraniji i najpovlašteniji za patnju.

Ne isključuj se iz svog lordovskog života u ograničenom prostoru. Kao oko u glavi čuvaj u njemu dostojanstvo svoje uspravne Lordice.

 

Mirko Marjanović 17. 01. 2020.