Kockica koja nedostaje

Svu raskoš Džimijevog rukopisa možemo vidjeti na ovom crtežu (Promotivni materijal strip serijala “Batonov ustanak”)

 

 

JIMMY STEPANOFF – IZMEĐU  MAUROVIĆA I BEKERA!

Svojim osebujnim likovnim jezikom, nervom grafičara, on gradi međusvjetove grafema i snježnih ploha, obogaćujući ih šarolikošću ingenioznih šrafura i tekstura. Kao likovna senzacija, na njegovim recentnim radovima, kao reper, pojavljuje se linearni rafinirani crtež. 

U mozaiku regionalnog (ex-Yu) strip stvaralaštva, po pitanju likovnog rukopisa strip autora, nedostajala je jedna kockica više od pola stoljeća. U pitanju je strip autor koji bi stao između raskošnog likovnog jezika Andrije Maurovića i rafiniranog baršunastog rukopisa Žarka Bekera. 

Konačno, Jimmyju (Džimi) Stepanoffu, strip autoru i likovnom umjetniku naših korijena (sa stalnom adresom u Münchenu)  pripalo je to upražnjeno mjesto sasvim opravdano. Mnogi će se zapitati kako je to moguće?!  Zar nije bilo niti jednog strip crtača koji bi već zauzeo to mjesto. Najbliži bi bio Walter Neugebauer u svojim realističnim stripovima…

U svjetskim okvirima Džimijevo mjesto po svim parametrima likovnog stripskog jezika čvrsto stoji između Andrije Maurovića  i Jeffreya Jonesa. 

Kad smo već spomenuli Waltera Neugebauera da kažemo da je baš na njegovu preporuku Jimmy krenuo u svijet animiranog filma još ’78/’79. godine.

Jimmy STEPANOFF /puno ime Friedrich Hieronymus Freiherr von Unterreiner, rođen1959. Žitište, Zrenjanin/ bio je dio tima u izradi storyboarda na kultnom filmu “Ime ruže”/ “The Name of the Rose”/. Sa filmom „Beskrajna priča“/”The Never Ending Story“ /doživjet će svjetsku slavu i postaće tražen od strane mnogih svjetskih filmskih studija. U tom periodu 80-ih godina radio je na 30 animiranih i isto toliko igranih filmova. 

Afirmirao se i kao likovni umjetnik, no nama je najinteresantniji po strip serijalu „Saga o Nibelunzima“  kojom se etablirao kao vrhunski autor devete umjetnosti na međunarodnoj sceni. 

Trenutno je angažiran na mega strip projektu „Batonov ustanak“(produkcija Bosona) u kojem je likovno-grafički „eksplodirao“ pokazujući svu raskoš svog talenta. 

Svojim osebujnim likovnim jezikom, nervom grafičara, on gradi međusvjetove grafema i snježnih ploha, obogaćujući ih šarolikošću ingenioznih šrafura i tekstura. Kao likovna senzacija, na njegovim recentnim radovima, kao reper, pojavljuje se linearni rafinirani crtež. Ove osnovne generalije determiniraju ovog strip autora, te potvrđuju tezu s početka ove priče.

 

Alija Balta 28. 04. 2020.