Kavaljer mode

Ispalo je da je crnokosa, crnooka nana Nevena, okrugla, živa i pričljiva kao pokretna bombica, negovala priču o našim čudesnim precima jednakom drhtavom brižljivošću kojom je grlila buket bogatih crvenih ruža, retke, cenjene sorte Grimsin Glory, na velikoj retuširanoj fotografiji iznad njene postelje, koja je pored ponosnog, desnog poluprofila mladog dede u zbrkanim godinama velikih ideala i Organizacije, zauzimala počasno mesto među svim uramljenim dokazima genetske raznoobraznosti naše porodice koja preplavljuje zid tako da se činio nepostojećim osim u uskim belim delićima koji su virili među fotografijama. Crveni buket je bio isto tako pripovedačka svojina nana Nevene, iako je govorila neobično tiho. Fotografija na zidu je bila jedna od nekoliko reklamnih snimljenih za “Kavaljer mode”, za “otmenu, prvoklasnu firmu”, nasuprot konkuretnoj “Union Meteor”. Ja sam Kavaljera zamišljao vitkim, veštim, s plamenom u očima i tankim brčićima a la Erol Flin, koji je, pre nego što sam naučio slova, bio moj ubedljivo najimitiraniji junak u igrama s drvenim mačevima po sokačićima Pajko mahale. Između dva žestoka duela, Kavaljer bi grlio neku uzbuđenu damu, pet minuta do ponoći na najvišoj kuli neprijateljskog dvorca, ili jutarnje, na obali reke, naslonivši njeno uzdrhtalo telo na debelo hrapavo stablo žalosne vrbe dok su okolo dovikivali cvrčci. Stela, Lujza i Lela – sasvim lako su se nazivi modističkih dućana koji su dopunjavali eleganciju Kavaljera mode egzotičnim detaljem, šeširom, uplitali u imena poljubaca željnih epizodiskinja, podrazumeva se, ukrašenih iskošenim šeširima za čiju su ekstavagantnost stradale mnoge patke i pauni. To što niko od prašnjavih malih dublera nije hteo da igra ženske uloge, ni malo nije smetalo zamućenoj strasti kojom je Kavaljer grlio Stelu, Lujzu ili Lelu fino oblikovane kako parče vazduha vlažnih usana ili, u boljem slučaju, debeljušni jastuk, kričom izvučen iz neke kuće. 

Zahvaljujući manekenskom izgledu nane Nevene, još nekoliko zamaskiranih ličnosti se ubacilo u Metro Goldwin Ibni Pajko Production. Za razliku od prethodnih, ova imena su nosila romantičan, ali taman veo: Barones Rotšild, Kardinal Rišelje, Žan Monfor. Behu to sorte ruža koje je nana Nevena menjala na svakoj od novih fotografija. 

Protivnici Kavaljera su izgledali dostojno. Kardinal – glavni zaverenik, iz svojih mračnih odaja smišljao je sve podmukle planove; Baronesa – “onakva ženska“ magične fatalnosti, pa čak je i Kavaljer bio prinuđen da se zanese za nekoliko trenutaka (ali za razliku od mesečeve sonate, kule ili žubora reke i cvrčaka, dekor je bio izmenjen u kadifenoj spavaćoj, što je nas šestogodišnje i sedmogodišnje glumce nejasno zagrevalo među preponama); Žan Monfor – veštak i veštac sa mačem, čiji su se neizvesni dueli sa Kavaljerom selili iz dvorišta u dvorište, iz sokaka u sokak. Izgled ova tri demonska lika kao da se začeo u ružama: prema naninoj stručnoj oceni, Kardinal Rišelje je krupna, tamnocrvena ruža, Baronea Rotšild mirisna i vitka, Žan Monfor izvijena, sa velikim crvenim trnjem. Učiteljska logika nane Nevene nije mogla da pobrka lončiće. I sa osamdeset i devet godina bila je opsednuta vitaminskom vrednošću voća i povrća, vrhunski majstor zdrave ishrane, ona je bez greške poznavale sve sastojke paradajza, bamje, jabuke “petrovke”, crnog grožđa “hamburg”, belog “afusali”, šljive, spanaća, šargarepe (sitno seckane, pomešane sa jabukovim sirćetom), čaja od kantariona, čaja od nane, čaja od kamilice… Svakodnevno, u praksi, nana je propagirala načelo očuvanja vitamina pri njihovoj preradi u ne baš uvek ukusno jelo. Povrće, bespogovorno, mora da se kuva prema sledeća dva pravila: a) ni u kom slučaju ne sme se dugo izlagati toploti, pa se zato koristi široka crvena šerpa u kojoj se najbrže kuva (kasnije se jelo može podgrevati, ali isključivo na tihoj vatri) i b) nikada da se ne sipa više od nekoliko kapi zejtina, zato što ulje uništava vitamine. Najbolje je da se i meso dinsta, a tek posle posoli da se ne bi izgubile belančevine, toliko osetljive na visoku temperaturu. 

Sve u korist pravilne funkcije želuca i creva! Sve protiv malokrvnosti!        

 

Aleksandar Prokopiev 23. 06. 2021.