Džinovićev žarač

90-e godine dvadesetog veka. Rat besni u bivšoj Jugoslaviji. Haris Džinović je stigao u Francusku na poziv prijatelja, a izdavačka kuća za koju treba da snimi Sinatrin hit My Way na korištenje mu je dala vilu u Sen Tropeu. Zbog promocije, ali i hedonizma, Džinović je počeo da pravi žurke na koje su dolazili Helena Kristensen, Džek Nikolson, Mik Džeger, Kevin Kostner i – Džordž Majkl.

Džinoviću, kako kaže, nije prijala blaziranost tog sveta pa se trudio da ih opusti svakovrsnim preterivanjem koje je deo folklora balkanskih naroda. Između ostalog, pevanjem neviđenim.

Od svih pomenutih selebriti gostiju, predivne manekenke koja se proslavila u spotu Krisa Ajzaka, matorog Džegera i Robina Huda, bivšem frontmenu grupe Sar e Roma prilazi baš Džordž Majkl.

Da se razumeno, podudarnost je antologijska. Kao kad su se ’46 u Kembridžu sreli Bertrand Rasel i Vitgenštajn na Poperovom predavanju, kada je u ruci Ludvigovoj sevnuo žarač pa je erl Rasel morao da smiruje strasti (Ne pretiti žaračem gostujućim predavačima.)

Battle of the beasts, dakle.

Vratimo se na Sen Trope. Doba je to kad je G.M. na vrhuncu slave. Zubi mu, doduše, još nisu tako beli, ali suvereno praši još od svog albuma Listen Without Prejudice Vol. 1. (1994 će nastati na ovom mestu ranije pomenuta pesma Isus detetu.)

I tada, na derneku u fensi vili, Džinoviću prilazi Majkl i kaže:

“Hari, kako to da već nisi postao svetska zvezda?”, na što mu Hari – da ne dužimo – šeretski odgovara:

“Majstore, da si se ti rodio u Sarajevu, ne bi imao ni za cigare.”

Pošteno. Kako mu je Džinović dalje pojasnio, u Sarajevu imaš tri velike obaveze, fudbal, skijanje i sedenje po kafanama. Tamo nema vremena za program velike svetske zvezde. Kako dalje kaže i piše, Džordž Majkl se nasmejao i klimnuo glavom.

Teško je reći da li to ima ikakve veze sa bivšim frontmenom grupe Sar E Roma, no Džordž Majkl će kasnije snimiti kaver hita od U2 Miss Sarajevo u sving varijanti. Tako to rade svetske zvezde.

Ajla Terzić 09. 02. 2011.