Dvije ostavke

 

Dragan Marijanović P.E.N. Centru Bosne i Hercegovine

 

Poštovani,

Bio sam vam napisao podulje pismo, ali ne u dokumentu nego u poruci, pa se to vratilo, očito sam bio koristio staru adresu, a i ono što sam vam poslao, napola je prepolovljeno, ukratko, nije više ni važno.

Ovim vas putom molim da izbrištete moje ime s popisa članova P.E.N. Centra u BiH, s današnjim nadnevkom iz razloga koje više ni samome sebi ne mogu i neću prešućivati a koji su, evo, zadnjih dana vidljivi svakomu tko prati ove rasprave, a koje su se od najave mise za stradale tijekom blajburških zbivanja pa do današnjeg dana pretvorile u nešto s čim P.E.N. i nema toliko veze, baš kao ni ta misa, a prostor su, uz neke dobronamjerne intelektualce, dijelom zaposjele i osobe, barem mi se tako čini, željne samopromocije. Možda će sve biti lakše kada se, i ako se, za fašizam i antifašizam nađu neki noviji pojmovi. Ideologiziranje će se dotad očito vrtjeti po starim matricama.

To se više ni čitati ne da. I  P.E.N. mora preuzeti dio odgovornosti za mučnu situaciju koja je je uslijedila i koja će, nadam se brzo utihnuti. No, javit će se slična sljedeća, pa ćemo valjda opet proživljavati isto.

Ja neću.

Suštinski razlozi koji su me doveli do ove odluke djelomice su objašnjeni u svim obrazloženjima ljudi koji su ovih dana napustili P.E.N. u BiH.

Srdačni pozdravi!

Dragan Marijanović

U Mostaru, 21. svibnja 2020. godine

 

***

 

Mladenko Marijanović P.E.N. Centru Bosne i Hercegovine

 

Poštovane kolege,

molim da se zbog ove afere s protestnim pismom “grupe naših članova” u ime PEN-a, iz članstva PEN-a BiH izbriše i moje ime.

Lijep pozdrav svima.

Mladenko Marijanović

U Varešu, 22. svibnja 2020. godine

ajfelov most 26. 05. 2020.