Čupanje koševa

“Željezni koš s tablom, mrežom i obručom visi 1.2 metara unutar terena po sredini s visinom gornjeg obruča od 3.05 metara. Ove mjere gotovo su identične u svim ligama na svijetu. Dok dimenzije terena ili table na košu mogu varirati bez pretjeranoga učinka, vrlo je važno da obruč bude na točnoj visini od 3.05 metara. Čak i maleno odstojanje od nekoliko centimetara, pa čak i milimetara, može imati veliki učinak na uspješnost šuteva.”
__—————————————————————————–___iz Košarkaških pravila

Počelo je negdje ’87. godine, u proljeće. Barem za mene, to jest, prvi put sam to vidio. Na školskom igralištu bugarske škole u Banjaluci osvanuo je otkinuti koš. Tamo gdje je trebao biti koš, falio je cijeli komad table. Koš nije bio ukraden, kako sam mislio, već potrgan, otkinut, objasnili su mi. Da je bio ukraden, lopov bi uzeo šarafciger i odšarafio ga, a ne bi ga potrgao, jer bi ga savio i onda ništa ne može s njim…

I događalo se to sve češće, prvo bi otkinuli mrežice, nakon toga i željezni koš. Doći na koš s loptom i rukama i tamo ne naći koš bilo je razočaranje. I to veliko. To treba objasniti. Djeca koja su 80-ih trenirala košarku, morala su s loptom i u polutrku dolaziti na trening. Pa smo tako išli i igrati basket. Lagano trčiš i vodiš loptu pored sebe. Ta fizička mantra vukla bi te na basket i na teren bi dotrčao napaljen za igru, jer mozak uslijed jednoličnog ritma udaranja lopte u pod, počne da brije… I takav dođeš na koš, a njega nema.

Vidio sam i kako ga kidaju. Dovezu bicikl ili im neko da lopovsku, popnu se i zakače se rukama za mrežicu i trzaju se, vuku je u tim trzajima sve dok ne popusti. Nikad nisam vidio kako vješaju čovjeka, ali izgledalo je isto kao vješanje u filmovima. Ono trzanje. Samo ne bi čovjeku slomili vrat, već bi kreten slomio koš.

I dan danas, koševi se kidaju. Ako ne koš, obavezno strgaju mrežicu. A igrati košarku bez mrežice je… bezveze. Kao jesti krto meso bez safta ili palačinke bez nadjeva. A šteta je to. Košarka je fina igra, znate.

“Lopta se ne smije udariti šakom.”
________iz Košarkaških pravila


Vladimir Šagadin 26. 04. 2011.