Trafika

Trafika. Na uglu svake ulice. Na prvi pogled tako običan objekat, koji je u XX veku napravio revoluciju. Pomogao je običnom čoveku da bude u centru svetskih zbivanja. Trafika je preteča interneta.

U trafici kupujemo novine, cigarete, žvake. Prozorčić i tanjirčić na koji ostavljamo dinar. Dinar od kusura zvoni na tanjirčiću. Na trafici su uglavnom radile žene. Radnice. Nekada su imale plave uniforme. Prodavale su novine i na neki način saučestvovale u planetarnim dešavanjima. Mnogo puta bivale izložene neprijatnim situacijama. Svi pričaju o visokoj politici, svetskim revolucijama, smenama vlasti, niko ne pominje trafike i prodavačice u njima.

Naslovne stranice novina, popularni časopisi. Trafika je trač. Trafika je skandal. Trafika je visoka politika. Slike predsednika vlada, država, slike kraljeva, careva, diktatora, boraca za ljudska prava, korumpiranih političara, biznismena, na naslovnim stranicama u izlozima trafika. Černobil na trafici i zemljotres i poplava. Tragedija na Hejselu, Osma sednica, Tjenanmen, pad berlinskog zida…

Trafika sa zarđalom ogradom od gvožđa na izlozima, trafika povezana električnim žicom sa trafostanicom i sijalica u njoj. Kiosk pored škole, na kolodvoru, pored bolnice. Trafika u blatu, trafika u pesku, trafika u travi. U trafici kupujemo keks, sok i novine kada idemo bolesniku u posetu u bolničku sobu. Na trafici smo kupovali kesice sa samolepljivim sličicama koje smo skupljali u detinjstvu. U trafikama na sporednoj strani, u izlogu sa strane porno časopisi koji su nekada spakovani u kesu da ih ne vide maloletna deca. U kiosku je ponekad radio i muškarac i to je bio izuzetak koji potvrđuje pravilo da žena radi u trafici.

Trafika na moru pored plaže sa prikačenim narukvicama, gumana za plivanje, suvenirima… U njoj smo pre plaže kupovali razglednice koje smo sa plavog mora slali našim voljenima. Sastanak sa devojkom na uglu pored trafike. Svađa momka i devojke u sumrak kod zatvorene trafike. Trafika kao civilizacijski orijentir u uspavanim stambenim kvartovima. Trafika u centru nepozantog sela koju gledamo kroz prozor kad prolazimo autobusom.

Gavra je ubio policajca u trafici u ulici Novosadskog sajma. Kasnije je osuđen na smrtnu kaznu. O tome su u svojim romanima pisali Laslo Blašković i Slobodan Tišma. Pesnik Goran Babić stvara u trafici koja se nalazi u dvorištu njegove potleušice na Dorćolu.

Trafika u Novom Sadu – Dnevnik. Trafika u Beogradu – Borba. Trafika u Titogradu – Pobjeda. Trafika u Sarajevu – Oslobođenje. U Zagrebu – Vjesnik. Trafika strip. Trafika politikin zabavnik. Trafika režimska štampa. Trafika pop ekspres, džu boks.

Prodavačica u trafici, iako ne živi u kvartu u kojem se nalazi trafika, zna sve tračeve iz komšiluka. Nju svetska politika sa naslovnih strana u izlogu ne zanima. Ostavlja natpis na prozorčetu – Odmah dolazim!

Novine na pultu trafike. Pank, rok i metal u izlozima trafika. Turbo-folk devedesetih. Enigmatike i ukrštenice koje ubijaju vreme besposlenim pesnicima. Mladi delikventi obili trafiku. Dizelaši i guarana na trafici. Kondom u trafici. Nasilje oko trafike. Događanje naroda u izlogu trafike. Rat je počeo u izlogu trafike. Mir je sklopljen na trafici. Novine kupljene na trafici daju sveže slike ljudskih nesreća. Devedesete – režimska i opoziciona štampa. Opoziciona i režimska trafika. Čarape u trafici. Trafika diktatura! Sloba pao na trafici! Trafika demokratija! Knjige na trafikama posle 5. oktobra.

Dopune za mobilni posle 5. oktobra. Fiskalni račun na trafici i plava kutija u koju se ostavljaju novine. I čokoladice i trafike. Trafika koja radi celu noć kod visećeg mosta u Zrenjaninu. Voda rosa i čokoladica na trafici. Trafika nas ne može nahraniti, ali nam može utoliti žeđ i povratiti šećer. Trafika je mogućnost da ne trošimo vreme na internetu, nego da i dalje čitamo novine. Opseg cele civilizacije staje u jednu trafiku. Kiosk za sva vremena! Trafika nas je održala, njojzi hvala!

Siniša Tucić 22. 01. 2018.