Sjena kralja Aleksandra u Varaždinu

U sklopu 13. dana performansa Antonio Grgić je iscrtao sjenu spomenika Viteškom kralju Aleksandru I Ujedinitelju, kojeg su Varaždinci sagradili na svom centralnom trgu godinu dana poslije atentata na njega, 1935 godine. Pri otkrivanju spomenika netko je stavio trulo voće kralju u ruku u kojoj je držao zakone. O tome je i Krleža pričao u svojim razgovorima sa Čengićem.*

Spomenik su Varaždinci srušili prvi dan poslije proglašenja NDH 11. 4. 1941.

Sjena je iscrtana gaženjem trulih trešanja u podne kada su zvonila zvona svih varaždinskih crkava, kao što je to bio slučaj na ceremoniji otkrivanja spomenika 1935. kada su zvona zvonila u spomen na preminulog kralja.

Autor spomenika je bio Antun Augustinčić, koji je poslije radio bistu Ante Pavelića i kip Josipa Broza Tita.

___

* Krleža još spominje da se dan poslije otkrivanja spomenika susreo sa Augustinčićem i do te mjere sa njim posvađao da su prestali razgovarati. Krleža je smatrao da je postavljanje smeća u ruke kralju “napredan čin”, na što ga je Augustinčić ipsovao. Poslije osam godina Antun Augustinčić vrbuje Krležu da ode u partizane, ali mu ovaj mu ne vjeruje jer “u vrijeme kada pravi kraljeve spomenike mene psuje najpogrdnijim riječima i ne govori sa mnom, a sada dolazi i zove me u partizane”.

*

*

*

*

*

*

Antonio Grgić 25. 06. 2014.