Pero iz Kočićeva jastuka

Obrazloženje za nagradu Kočićevo pero, jesen 2019

 

“Schindlerov lift” knjiga je o prošlome našem ratu. Ustvari, to je knjiga o svakome našem dosadašnjem ratu. Knjiga o jednom neboderu, u nevelikom gradu nakraj Bosne, i o ljudima koji su u tom neboderu odigrali ulogu manjine. “Schindlerov lift” knjiga je o ratu koji se devedesetih u Bosni vodio protiv manjine, u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, na Kosovu, posvuda gdje se ratovalo i gdje su se formirale i konfigurirale većine. “Schindlerov lift” je također knjiga o porazu svake ljudskosti, ali i o tome da su papir i olovka jedino sredstvo koje čovjeku preostaje u trenucima poraza. “Schindlerov lift” knjiga je o porazu u ratu. Tko je pročita, dobro će znati imena pobjednika i imena poraženih. 

Darko Cvijetić pjesnik je iz Prijedora, pripovjedač, pisac, ali prije svega drugog on je čovjek kazališta, glumac, redatelj, dramaturg, lice sa scene i iza scene, svoj svijet on uobličava i artikulira u forme, fragmente i fraktale teatra. Njegov je teatar krvav, užasan i konačan, s utjehom u katarzi. U kraju iza kojeg više ne postoji ništa.

Hrabar je čovjek koji nakon svega što se dogodilo ipak piše, za spas duše. Usamljenost Darka Cvijetića usporediva je samo s usamljenosti Petra Kočića, 1916. godine, u onoj beogradskoj umobolnici, u svijetu pod okupacijom. Zato mu ovo Kočićevo pero nekako prirodno pripada. Kao da je pero iz Kočićeva jastuka.

Miljenko Jergović 31. 10. 2019.