hat-trick

slobodno vrijeme, slobodno vrijeme i sloboda

(1) koliko li samo slobodnog vremena potroši ideal slobodnog vremena! (2) ideal slobodnog vremena dobro je obučena i spretna diverzantska grupa koja polako zauzima teritorij, diskretno ubija neprijateljske vojnike, spaja se s raspršenim gerilskim snagama koje su je nestrpljivo čekale, pridobiva stanovništvo, osvaja vlast, proglašava pobjedu i organizira život prema strogim principima, pod zastavom slobode. (3) (a) tko je zapravo slobodan? (b) što je zapravo slobodno? (c) što je sve slobodno? (d) tko je sve slobodan?

povijest testosterona

da sam ja povjesničar, sa specijalizacijom u povijesti svakodnevnog života ili povijesti ratovanja i vojske, ili barem biolog ili liječnik, svakako stručnjak za endokrinologiju – napisao bih povijest testosterona, prije negoli povijest vode, vatre, bakterija, uma, plastike i boga. a ovako, nedovoljno kompetentan, obilazim ratišta, nogometna igrališta, sveučilišta i druga bojna polja, i pratim njegove besprijekorne trijumfe, i planiram nabaviti mali mikroskop i veliku bilježnicu.

moj strah i nada

travka koja čeka udarac kopačke, uz bijelu liniju, s vanjske strane igrališta, 45 minuta, dva puta 45 minuta, 45 puta 45 minuta, 45 minuta puta 450 puta, ne bi bila tako pomirena i ravnodušna, imala bi moj strah i nadu da joj o tom trenutku, jednom trenutku, udarcu, ne ovisi cijeli život, nego ono najbolje u njemu.

Hrvoje Jurić 11. 10. 2018.