Štab i kanab

Kolumna iz Danasa

 

„Previše je ozbiljna ta mera potpunog prekida kretanja da bi je doneli tako lako. Ona je najpouzdanija, međutim, da bi došao vrlo jasan predlog, moramo svi da se usaglasimo“ – tako je rekao dr Kon na konferenciji za štampu u nedelju, verovatno misleći pod „da se usaglasimo“ na ostale krizne štablije, ja, međutim, mislim da će – ako do toga dođe – krizne štablije očas posla biti usaglašene sa Visokog Mesta (adresa i br lk poznati redakciji.)

Ne znam koji me đavo navrati da se u nedelju u 15 h namestim pred televizor da pogledam konferenciju kriznog štaba – već danima to ne činim iz profilaktičkih razloga – ali dobro je đavo učinio jer drugačije ne bih čuo dr Konov – umal grešna mi duša ne napisah Hausov – solilokvij o nekim „poznatim ličnostima koje se protive merama“.

Čekaj malo, zapitah se, da li to Vrhovni Epidemiolog posle celodnevne borbe na prvoj liniji odbrane i danonoćnih gostovanja na svim državnim televizorima, nalazi i vremena da baza po www-u i društvenim mrežama u potrazi za „nekima koji se protive merama“ – kakvih inače uopšte nema – iako ima takvih, među njima i ja, koji se protive paničenju, preteranostima, zastrašivanjima i sadističkim iživljavanjima nad stanovništvom.

A da možda prezauzeti Kon te „podatke“ nije dobio od nekog političkog mentora ili one tajanstvene Službe, pa na TV nastupa u ulozi denuncijatora – iliti srpski cinkaroša – zapitah se i ne mogodoh da nađem odgovor.

Da ne bih posegnuo za kiblom (daleko je kondukter) maših se za daljinac da pritisnem spasonosno off kad čuh Kona kako zbori: „Svako ko minira distanciranje, radi protiv narodnog zdravlja.“ Tu epidemiolog mudro zaćuta, spisak za odstrel ne priloži. Ali zar ima potrebe za tim? Bar se u Srbiji zna šta sleduje onima koji rade „protiv naroda i narodnog zdravlja“. Prelistajte noviju istoriju, obnovite gradivo.

A ja vas pitam: je li Konova govorancija govor „struke“ ili produžetak autoritarne politike medicinskim sredstvima. Ili je najpre skretanje pažnje sa haotičnosti, neorganizovanosti, mudraluka i neorganizovanosti države i njenog zdravstvenog sistema na N. N. neprijatelje narodnog zdravlja.

Jeste da nije u skladu s „merama“, ali skinuću rukavice. Serem sa ja na sopstveni život ako treba da mi ga spasu Brnabićka i Kon i ako budem morao da ga provodim na životinjskoj farmi – bez prava na dva sata šetnje koje imaju i psi – hermetički zatvoren u ćumezu u kome ću čekati da mi crne milosrdne trojke udele paštetu iz vojnih rezervi i buđavi dvopek. Ako u Srbiji nema pola miliona ljudi koji će – poštujući sve „mere“ – podići glas protiv političarsko-lekarske besprizornosti, onda budite sigurni da ovu zemlju čekaju mnogo gore epidemije od korone i mnogo gori epidemiolozi.

Svetislav Basara 09. 04. 2020.