Manifest protiv učlanjivanja

Zašto umjetnica/umjetnik ne može biti član HDLU-a?

Ako je Sanja Iveković postavila pitanje “Zašto umjetnica/umjetnik ne može predstavljati državu-naciju” vrijeme je da se postavi pitanje “Zašto umjetnica/umjetnik ne može biti član HDLU-a”.

Ako umjetnik ne može predstavljati naciju-državu, kako može biti dio nacionalne-državne institucije, aktivni dio jednog državnog-nacionalnog birokratskog stroja?

Drugo je pitanje kako može biti dio institucije koja je uvijek služila oligarhijskim i ideološkim svjetonazorima trenutnog političkog vrha. Jer HDLU je nasljednik ULUH-a, institucije koje je željela 1955. g. zabraniti javni rad Radoslavu Putaru i Dimitriju Bašičeviću služeći kao poluga moći kulturne osovina Krleža* – Hegedušić koja je iz svojih svjetonazorno-ideoloških razloga branila puni prodor moderne u ovaj prostor **. Danas ta ista institucija, HDLU-u (djevojački ULUH), služi kao ideološka poluga postranzicijskih centara moći čiji je cilj nametanje kulturne hegemonije tradicionalističkog svjetonazora, koji između ostalog, negira zasade moderne na ovim prostorima.

Boreći se protiv ovogodišnje koncepcije Salona mladih pristaje se na lažno formiran sukob koji samo pojačava postojeću kulturnu hegemoniju.

Jedini način je stvaranje prostora slobode; izlaskom iz lažno formiranog sukoba čiji je ishod unaprijed poznat i na kraju izlaskom iz bilo kojeg birokratiziranog sistema povezanog sa Moći.

Jer tko je dao ekskluzivno pravo HDLU-u na umjetnost?

Svi oni koji pristaju na tu igru umjetnosti kao nacionalne igračke oligarhijskih centara moći koji lažno formiraju sukobe kao način prikrivanja jedinog izbora slobode. A to je izlazak iz birokratskog sustava koji ti centri Moći kontroliraju.

Zašto umjetnica/umjetnik ne može biti član HDLU-a?

Zašto umjetnica/umjetnik ne može biti član HAZU-a?

Dodajte svoje razloge.

Antonio Grgić
ponosni član nekoliko knjižnica
*

* interesantna je koincidencija da se Salon mladih ove godine otvara baš na rođendan Miroslava Krleže.
* * samo godinu dana ranije je Radovan Ivšić izbačen iz DHK-a jer se predugo družio sa nadrealistima u Parizu. Ivšić je bio svjetonazorski oponent Krleži, kao što je i Bašičević bio Hegedušiću.

https://www.facebook.com/Zasto.umjetnica.umjetnik.ne.moze.biti.clan.HDLUa
https://www.facebook.com/groups/685167334908071/

Antonio Grgić 04. 07. 2014.