Izvještaj s performansa

Čitanje misli Karla Marxa konju bana Josipa Jelačića na bivšem Trgu Republike

*

Izložba/akcija “Otpisane” povodom 20. godišnjice Oluje u organizaciji kustoskog kolektiva WHW temeljila se na podacima o uništavanju knjiga u Hrvatskoj devedestih koje je Ante Lešaja sabrao u knjizi “Knjigocid – uništavanje knjiga u Hrvatskoj devedesetih ” (Profil &. SNV, Zagreb, 2012).

U sklopu te izložbe /akcije održan je performans “Čitanje misli Karla Marxa konju bana Josipa Jelačića na bivšem Trgu Republike” Antonija Grgića.

Prostorni i vremenski okvir ovoga performansa je trg koji se zvao Trg Republike, sad se zove Trg bana J. Jelačića.

Prošlo je četvrt stoljeća od resemantizacije kako tog pojedinačkog, kao i šireg društvenog prostora, kojega je ovaj trg simbolički centar. Zagreb je još uvijek grad bez Trga Republike.

Tijekom performansa Antonio Grgić je čitao konju Emiru na kojem sjedi ban knjigu “Kapital” Karla Marxa. Također, čitao je i Marxove tekstove o Hrvatima i samom banu iz Neue Rheinische Zeitunga.

Time se sukobljavaju reprezentacije dva suvremenika; visokog oficira jedne monarhije u svojoj vojnoj slavi i jednog filozofa kroz čitanja njegovih misli.

Naravno, ovim performansom se sukobljavaju različite političke pozicije koje su njih dvojica zauzeli za vrijeme svog života, a posebno tijekom revolucionarne 1848.g. Razlika njihovih pozicija vidljiva je i danas, u njihovoj semantizaciji kao simbola različitih politika historije.

Kontroverznost uloge bana Josipa Jelačića u historiji, posebno njegovog suvremenog nacionalnog ideološkog konstrukta kojim se “historija” nasilu upisuje u memoriju, suprotstavlja se filozofiji Karla Marxa i njegovog kontroverznog stava prema južnim Slavenima. Kontroverznost čitanja Marxovih izjava o Slavenima, posebno Hrvatima, dodatni je element ovog rada, posebno njegove teze o Hrvatima i Česima kao o “nepovijesnim narodima”. Pitanje povijesti je u ovom radu ključno. Da li ona uopće više postoji?

Antonio Grgić 13. 08. 2015.