Nora nikome ništa ne duguje

Biste li izvrijeđali liječnike kojima ćete povjeriti liječenje svoga teško bolesnog djeteta? Biste li to učinili, čak i da ste sigurni kako se radi o pohlepnim, pokvarenim i nečastnim ljudima? Upravo to su zadnjih dana činile stotine ili tisuće hrvatskih građana, šaljući uvredljive poruke na adresu bolnice u kojoj će se liječiti djevojčica Nora Šitum. Time su, bili toga svjesni ili ne, pokazali da ih se njezino ozdravljenje i život zapravo ne tiču. Da je njihovo dijete u pitanju, sigurno to ne bi činili. Sudbina Nore Šitum za njih je samo jedan veliki humanitarni spektakl. Oni američkoj bolnici pišu onako kako bi pisali i svjetskoj skijaškoj federaciji kada se tati Kosteliću ne sviđa način na koji mu tretiraju sina. Hladno i u osnovi bešćutno. U tome ih podržavaju mediji, naročito HTV, koji u svome dnevniku govori o “hrvatskome revoltu” i o tome da je “cijela Hrvatska uz Noru”, pozivajući nas, neizravno, da se i sami priključimo tom novom svehrvatskom revolutu (jučer protiv Haaga, danas protiv bolnice, sutra protiv sudačke nepravde na nogometnoj utakmici…)

Uz djevojčicu Noru samo su njezini bližnji. Sva briga i tuga ovoga svijeta samo je na njima. Oni koji su financijski pomogli njezino liječenje nisu tim novcem otkupili nikakvo pravo. Najmanje pravo da šalju poruke Norinim liječnicima. U Evanđelju po Mateju 6,3 piše: “Za tebe kad dijeliš milostinju, nek tvoja lijeva ruka ne zna što radi desna ruka.” Milostinja je lijepa riječ, i podrazumijeva svaku milost prema onima kojima je milost potrebna. A ono što je dato, ne smije biti spomenuto nikad više. Tako je i kršćanski, i ljudski. Novcem za liječenje Nore Šitum nisu kupljena prava da djevojčica bude korištena u najnovijem hrvatskom reality showu.

Njezina majka najprije se zahvaljivala svima koji su dali svoj prilog za Norino liječenje, a potom se ispričavala američkoj bolnici, zbog hrvatskih uvreda koji su pristizali na njezinu adresu. Previše je to. Svi koji su Norinoj majci i taj teret natovarili na leđa, prekršili su načelo, koje valja ponoviti: “Za tebe kad dijeliš milostinju, nek tvoja lijeva ruka ne zna što radi desna ruka.” Tušta i tma vjernika, na čiju se brojnost rado pozivamo, prekršila je jasno izrečene i nedvosmislene Kristove riječi i učinili su težak grijeh. Nevjerujući su, pak, prekršili univerzalno načelo humanizma. Ili nekom iskreno pomažete, ili kupujete hranu za svoju sitnu dušu.

Roditelji Nore Šitum više nikome ne duguju nikakvu zahvalnost. Oni samo znaju kako je to biti s druge strane ispružene ruke s milostinjom, pa će, sigurno, bolje od nas znati ispružiti ruku i dati drugome milostinju. Tužno je, bolno i korisno takvo saznanje. Ako se spasi, djevojčica Nora nikome ne treba biti zahvalna, osim prijateljima koje će sama u životu steći. I bit će tako. Inšallah i akobogda!

Miljenko Jergović 09. 02. 2013.