Vodene probe

1.

Ime mu je Besim Dauti, doista liči na De Nira (iz Taksiste), samo što je visočiji i vedriji. Ima (imao je) 26 godina, ženu Valbonu i ćerkicu Zanu. Upoznali smo se u logoru visefjerdskom, a postali prijatelji u Svalevu. Tvrdi da će “kad poraste i kad ovo prođe” biti novi majstor i igrati samo u češkim i mađarskim filmovima.

Dođe, tako, kod nas, a mi, kao foke, na prostirke polijegali. Skrhala nas čamotinja. Bili, uz to, majstori iz SIV-a, skinuli nam sa tv-a sve programe, osim dva državna i jednog s danonoćnim bodi-bilding reklamama. Eto, kažu, sad vas ništa ne ometa da slušate švedski jezik i da upoznate zemlju u koju su vas vragovi donijeli. Nema djeci Emtivija, nema meni Romarija. Ničeg nema.

– Pazi, stvarno? – kaže Besim. Ište iglu za šivenje, savija je i zavlači u kontrolnu kutiju na štekeru.

Na ekranu – vatrometi; vavilonska jezička pometnja.

2.

Dok hukće i otresa kišu u hodniku, iz vetrovke mu ispadaju guke zgužvanih novina. Unosi ih u sobu, sjeda na pod i pegla ih dlanovima. Mislim: umotao krune ili potvrđu valutu, dobavio kod Arapa u Landskruni našeg sira i pršute. Nije. Sjeverni bogovi otkrili mu, samo njemu i nikome drugom, neko tajno mjesto i na tome mjestu hrpe bajate jugo-štampe. On skrajnuo “staru, dobru Borbu”, iščupao strane za zabavu, i sad one sa kulturom pruža meni, a sportske slaže uz svoja koljena.

Čitamo, onda, do gluhoga doba.

Hoću reći da ga nije bilo, mi se ovdje ne bi nasmijali. Besim i Valbona. Gradska gerila, porijeklom iz Peći. Besim je studirao poljoprivredu u Prištini, a Valbona engleski, “i to u Londonu”. Upućeni, meki, odani ljubavi. Svratim kod njih, pukla svađa, zavukli se u ćoškove. Sam pristavljam sebi kafu. Besim hodi gore-dolje, šuti, pa zaredi:

– Pogledam je, kažem: fuck you! Gdje si bila kad je bilo gusto…

– Ko, Besime? – pitam.

– Ova guska ovdje.

Na te riječi Valbona se zalijeće, Besim bježi u kupatilo, čuje se, potom, lupnjava i vika, pa lupnjava i smijeh, pa, onda, tišina. Kad se opet otuda pomole, smijulje se, oznojenih lica. Sjedaju skrušeno za sto, pijuckaju kafu, a Besim se stane kikotati i pričati kroz kikote “kako guska ne vjeruje u njegovo glumačko umijeće”, pa ustaje, gradi facu i glumi nam to što će, docnije, glumiti.

3.

Ležim u postelji, pravim se da čitam, ne ustajem. Izbjeglička depresija, “proliv prije negativa”, velika je strava i mučnina. Ako ne ustaneš poslije sedam dana, više nećeš ustajati. Ko je bio izbjeglica, zna kako je.

Stiže Besim, sjeda na sred sobe, zavlači ruke u džepove i vadi pun pregršt lješnika. Boja im je čokoladno-mrka, a kapice bijele kao naušnice kokoši nosilja.

– Kako stojiš, stari, s ovim? – pita me i žmirka, zapinjući da polomi lešnik izmeđ zuba. – Znaš gdje sam ih našao? Tamo iza konjušnica. Ima jedna padina, sve lijeska do lijeske. Hajmo da ih dopravimo.

I ja sam ustao. Krenuo za njim, kao pašče. Bilo je podne i Svalev je odisao na đubriva kojima su polja polivali. Meni se, tada, i taj miris dopadao. Išli smo ka parku, prešli potok i kamenu ruinu za koju je Asman utvrdio da je bila sudilište.

– Bacali su žene u ove bumbake, pa, bogami, koja ode, ta je dobra i pravedna, a kojoj se prkno iz vode pomoli, raščepe je – ta je, ta ometa pastvu u razvoju, služi vragu i sije mađije. O, oca im jebem, čega su se dosjetili!

Prolazimo te bumbake, red bogatih niskih kuća, igralište za golf, konjušnice, trkalište, savijamo ulijevo i hmilimo uz mekan brežuljak obrastao sitnim žbunjem. Grabovi, lijeske i trnjine. Lijeske sitne, kao one na Hodževu, i lješnici zreli, ispadaju iz žućkastoblijedih košuljica prije no ih dirnu prsti uzbuđenih ruku.

Refik Ličina 11. 02. 2011.