Valkane, septembar

Pazim dok hodam po cimenti da me oštri sitni kamenčići ne pozlijede. Nedjelja je, kasno popodne, septembar, godina je od male kuge, stižu starci na štakama, pulske gospođe, raskopuše i dobre bake, skuhale su nedjeljne ručkove, nahranile čeljad i pošle na plažu, da se nađu sa svojima. Razgovaraju svojim napola talijanskim jezikom, tek da se uzrazlikuju od ostalih, od Bosanaca, Srba, radnika u mirovini, mirnih i šutljivih, koji najednom nailaze sa svih strana, u ovu čudnu septembarsku nedjelju, da se kupaju u moru punom uznemirenih morskih stvorenja, ledenih napuhanih balončića, koji podsjećaju na meduze, a zovu ih ljigavcima, pun ih je zaljev, htjeli bi da se razmnože u ovom svijetu koji je, na njihovo iznenađenje, odjednom prepun ljudi.

Po cimenti razbacana invalidska kolica. Jedna, hrđavih žbica i rukohvata, jeftina, komunalna, za običan slabo pokretan svijet, koji bi u more, koji bi da umre u moru, da ozdravi. Izgledaju kao stara Rogova bicikla, crna, velika, muška, prislonjena uz kameni zid, sedamdeset i neke, kada se nisu krali bicikli, jer je svatko imao svoj, sedamdeset i neke, kada je u brzom na liniji Sarajevo – Ploče, malo poslije Ivana bicikl mijenjao rod i postajao je bicikla, muško je postajalo žensko, i dok smo se spuštali na more u glavi sam premetao riječi, vodeći računa o tome da se ne osramotim žensko nazivajući muškim…

Druga, crvena, luksuzna, izvrnuta naopako, da se bolje osuše, nečija su, nekog su dobrostojećeg invalida, kripla, mučenika i bogalja starozavjetnog, koji stiže na plažu da se osvježi, da vježba svoje zamrle mišiće, da i on oživi, da ponovo bude pokretan i zdrav. More je modri Krist, more je sveprisutni, sveobuhvatni Sin Božji Isus Krist, u njemu bogalji proplivaju, u moru ljudi polete iznad vremena i stvari.

Niz rampu, niz dugi silazak u more, obrastao kliskom morskom florom, prekriven ljigavcima, nesretnima, neopreznima, najprostijim Božjim stvorovima, koje je val izbacio na suho, starci silaze u more, polako, da ne padnu, idu u koloni, jedan za drugim, po neumitnom zakonu vremena, onima koji su prisutni suđeno je da uskoro budu odsutni, idu a nitko ih ne tjera, kao goli logoraši usred januara, u tople zagrljaje krematorija.

Jučer je, govori netko, dolazila hitna pomoć. Jedan čovjek, nitko ga ne poznaje, ušao je u more, otplivao daleko, muški čvrsto, izvan plutača na granici kupališta, vratio se, izašao na suho i na cimenti pao mrtav. Bio je to sveti Augustin, kažem, bio je i govorio: “Zvao si me i vikao, probio si moju gluhoću, zabljesnuo si, sijevnuo si i rastjerao moju sljepoću, prosuo si miomiris, a ja sam ga upio da uzdišem za tobom, okusio sam ga pa gladujem i žeđam, dotakao si me, i zato gorim za tvojim mirom.”

 

Miljenko Jergović 08. 09. 2020.