Ulaz za djecu i vojnike/17

Kad je izbio Prvi svjetski rat, moja je baba imala sedam godina. Dobacila se do devete kad je njezin budući suprug dezertirao iz austrijske vojske. Bilo mu je glupo da na jeziku koji ne razumije, sluša naredbe da ubija čeljad čiju skoro svaku besidu konta. K und K monarhija otišla je u inicijal kad je moja baba jedva napunila jedanaest, što je nije spriječilo da ostatak života (a bilo ga je, toga ostatka, jer je umrla u devedesetoj) govori kako je Austrija bila zakon. Đaval je nostalgija.

***

Teta D. uopće nije bila moja teta, možda nije bila teta čak ni mojoj babi, eto koliko je bila stara. Nje sam se plašio. Kako i ne bih kad sam je vidio kako nožem reže ciglu maslaca na velike kocke i guta ih bez kruha.

Bog je ne diže, čuo sam kako stariji govore ispod glasa. Zato je teta D. odlučila uzeti stvar u svoje ruke. Kad bog ne diže, ona se spustila.

***

Pomorska večer, Radio Zagreb, moj trajni izvor frustracija. Kvrgava imena planina i rijeka u lukama pustolovine sâme. ‘Lovćen’ u Conakryju, ‘Zrmanja’ u La Plati, ‘Kozjak’ u Montrealu… A ja doma, u Radničkom šetalištu 12.

***

Irina Rodnjina i Aleksandar Zajcev kao princ Valijant i princeza Aleta. Bilo mi žao Jana Hoffmanna, velikoga istočnonjemačkog klizača, danas ortopeda, koji je neutješno, sam samcat, brusio led, bez Irine, bez ikakve nade da će ikada pronaći svoju gospođicu Rodnjinu.

Ivica Ivanišević 28. 11. 2014.