Porodična grobnica Karivana

Kreševska familija Karivan – o kojoj u romanu “Rod” Miljenko Jergović piše da su njeni članovi, osim kovača, bili i rudari i uglavnom, dok god su bili u Kreševu, “njihov se život generacijama možda i stotinama godina, vrtio oko rude, oko ugljena i željeza” – razišli su se po Bosni pa i po Europi. Jedan od njih imena Ilija, rođen u Kreševu oko 1874. godine, stigao je zaobilazno (preko Zenice) u rudarski Kakanj prvih godina 20. stoljeća. Nakon što se 1894. u Kreševu vjenčao sa Ivkom Tiješo, pa onda krenuo u potragu za poslom u Zenicu, gdje mu se rodilo petero djece: Mare (1895. godine), Anto, Jozo, Ivan (1903.) i Anđa (1905.), a potom se oko 1906. odselio u Kakanj i zaposlio u Rudniku uglja dobivši sa Ivkom još dva sina: Matu (1907.) i Augusta (1910. godine).

Ovako je hronološkim redoslijedom, prema više izvora, vjerovatno izgledala obitelj Ilije Karivana. Zašto vjerovatno? Jednostavno što se u matičnim knjigama općine Zenica i Kakanj pomenuti vode kao djeca Ilije i Ivke, ali za neke njih – osim njihovog imena  i imena roditelja – u zvaničnim knjigama nema (za neke) ni godina rođenja a za sve, osim najmlađeg Augusta, ni godina smrti. Neosporno je da su oni djeca Ilije i Ivke Karivan, ali bez potpunih podataka o datumu rođenja i smrti.

A kad je tako, onda je za očekivati da bi ti podaci trebali biti ispisani na njihovom grobu koji se nalazi u starom Gradskom groblju u Kaknju. Ali za čudo, ni tamo ih nema. Kao da su misteriozni pa su postali neka vrsta fikcije. A da je to baš tako, evo kao  potvrde i nadgrobne ploče obitelji Ilije Karivana.

Načinjena od crnog mermera, a također crnim, nešto osjenčenim, slovima, i ona je pomalo misteriozna, jer – ne samo da je zbog crnila teže čitljiva, nego na njoj nema ni godina rođenja ni smrti? Zar to nije neobično?

U toj porodičnoj grobnici nije sahranjena ni polovina članova familije Karivan. Osim roditelja, u njoj “počivaju u miru božjem” samo troje Ilijine i Ivkine djece: sinovi Jozo i Anto te kći Anđa.

Gdje počiva ostalih četvero njihove djece? Možda u svojim porodičnim grobnicama van Kaknja? Jedino je pouzdano da je August sahranjen na novom Gradskom groblju u Kaknju 1986. godine, kad je i umro, a ostalima ovaj istraživač nije ušao u trag.

Nadgrobna ploča obitelji Ilije Karivana u starom Gradskom groblju u Kaknju

Vjenčani list Ilije Karivan i Ivke Tiješo

 

Raif Čehajić 02. 01. 2018.