Odiseja Nikole Lorencina

Umjetnik uvijek traži potvrdu za vlastitu sudbinu, da je na pravom putu, da je netko prije njega prošao onuda kuda je on krenuo. I ne čini to samo u mladosti, već tijekom čitavog života. Ti pojedinci koji mu prethode imaju status dvojnika. Oni su skrivena obitelj nomada, genetski materijal. Umjetnik sam bira svoje pretke, prepoznaje sebe u drugima. A ti drugi često su njegovi suvremenici, pripadaju istoj epohi, dijele isto iskustvo.

Ne sjećam se kada sam i gdje upoznao Nikolu Lorencina, što je pouzdan znak da smo se poznavali oduvijek. Godinama je to ime, baš kao i ime slavne glumice Marije Crnobori, bilo dio istarskog kopna u Beogradu, predstavljalo je teritorij na kojem sam i ja odrastao. U svojoj mladenačkoj uobrazilji tražio sam bizarne znake prepoznavanja. Pa tako, nije bez značaja bio podatak da između Marijinih Banjola i Nikolinog Medulina leži Pomer, mjesto gde su sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća moji roditelji kupili kuću. Tamo sam jedno vrijeme živio dok sam honorarno radio za Glas Istre i tražio sidrište. Put me je kasnije odveo u rodni grad. Ali, i dalje sam, iako rođenjem Beograđanin, sebe doživljavao kao Puležana.  

Sve donedavno sam mislio da je Nikola Lorencin rođeni Istrian. Saznanje da na svijet nije došao u Medulinu, nego u Jagodini, samo je potvrdilo moje uvjerenje da je zavičaj tamo gdje odrasteš, a ne tamo gdje se rodiš. Ako nas putevi sudbine kasnije odvedu na neke druge obale, cijelog života pokušavamo se vratiti. A za umjetnika nema veće teme od povratka u zavičaj. Tako je još od vremena Homera i njegovog Odiseja, čiji je otisak u 20. vijeku u obličju trgovačkog putnika Leopolda Bluma stvorio irski pisac James Joyce.

Početkom prošlog stoleća James i njegova Nora su četiri mjeseca bili Puležani. A upravo je njihova kratka pulska epizoda zbližila Nikolu Lorencina i mene u vrijeme kada smo se obojica intezivno bavili irskim piscem. Prije šest godina Nikola je objavio opsežnu knjigu pod neslovom Džejms Džojs i film koja u podnaslovu glasi: Kino-roman sviju boja. To je jedinstvena studija o životu i djelu jednog od najvećih pisaca dvadesetog veka. 

Filmski i literarni opus Nikole Lorencina je fascinantan ‒ iskazuje se četvoroznamenkastim brojem djela. Sve dokumentarne filmove snimio je prema vlastitim scenarijima. U tom grandioznom opusu meni je posebno drag serijal jednosatnih dokumentarnih filmova objedinjenih pod naslovom Luna rossa u kojem Nikola prati odiseju svoje porodice, od Medulina do Novog Sada, Jagodine, Beograda i Zemuna. Tijekom jedne noći odgledao sam pet filmova iz tog ciklusa. Cijelo 20. stoljeće se odvijalo preda mnom kroz storiju porodičnog stabla čiji korijeni su u Medulinu, a krošnja se širi na sve strane. Tako sam putovao s istarskim ezulima koji nakon Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske Monarhije napuštaju Istru i vlakovima bez povratka odlaze i rasipaju se duž tračnica od Zagreba do Beograda, od Novog Sada do Zemuna, Jagodine, Smedereva… Pulski Arsenal je zatvoren, tisuće radnika krenulo je trbuhom za kruhom. Stizali su i do američkih obala. Uskoro se na ekonomske razloge nadovezuju i  politički. 

Epopeja istarskih ezula i migracije koje su konstanta svake civilizacije čine središte Lorencinovog filmskog opusa. Vrsni dokumentarist, akribični pripovjedač, slikom i tonom opisao je  nebrojene sudbine običnih ljudi koji nisu odustajali od svojih ideala. 

Možda Nikola sam sebe najbolje objašnjava riječima iz jednog pisma koje mi je nedavno uputio: “Sa Istrom, Pulom i Medulinom koliko gura moje sjećanje, evo, već osamdeset lita, vavik je bivalo ovako ‒ čeznem i očekujem dolazak u daleku Zemlju Istru, a zatim, odlazim i napuštam tek dosegnuto! I tako, godinama, sve dok ispred mene bježi moj život, odnosno ‘životić’, kako bi rekla Marija Crnobori.”

Dragan Velikić 30. 11. 2021.