Obrazloženje za nagradu Kočićevo pero Alminu Kaplanu

Almin Kaplan jedan je od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i južnoslavenskih pisaca prvog naraštaja nakon Jugoslavije. Živi na selu blizu Stoca, daleko od kulturnih središta, ali je svojim pjesmama, pripovijetkama i romanima podjednako prisutan u Sarajevu i Zagrebu. O njegovom se djelu govori i piše i u Beogradu. Pisac vrlo snažne zavičajne ukorijenjenosti, u tematskom, ali i u jezičnom smislu, istovremeno je, na krajnja osviješten način, i pisac cjeline svoga svijeta, koji se prostire dokle god je knjiga i pisaca koje Kaplan čita na svome jeziku.

Knjiga “Kućni ljudi” je roman-dnevnik. Bavi se svakodnevicom porodičnog života, obradom zemlje, tihom dramom života među ljudima i narodima na našem dijelu Balkana, početkom trećega desetljeća novoga milenija. “Kućni ljudi” knjiga su o djeci i o njihovom odrastanju, o ljudima koji prolaze cestom, o susjedima, o uzgoju paradajza, o tihom herojskom pokušaju da se živi u skladu s općim neskladom. Pobuna Almina Kaplana sasvim je kočićevska, jer je jedinstvena, kočićevska je jer je on u svojoj pobuni tako usamljen, a sastoji se u nečemu što je po svom smislu i načinu suprotno onome što je donosio duh Kočićeva vremena, u pokušaju da se pomiri svijet i da se, makar i po cijenu vlastite pogibelji i duševnog uznemirenja, strši svojim mirom, sabranošću i pristojnošću iznad općeg prostakluka.

Svoj je veliki i po svemu neusporedivi književni talent Almin Kaplan uložio u tu svoju tihu pobunu. Rezultat je ova velika dobra knjiga.

Miljenko Jergović 04. 11. 2022.