Novi đavolji rječnik.

AKCIJISKI FILM (Action Film)

Filmski žanr oko čijeg postojanja kruži pedagoško pitanje da li u njemu prikazano nasilje budi agresiju ili agresiju katarzično uklanja. Pitanje koje ovaj rječnik ne želi ostaviti bez odgovora: filmovi kao Umri muški 2 jasno uklanjaju agresiju. I to agresiju nastalu gledanjem Umri muški 1. I još više: Izazivaju skroz novu agresiju za čije svladavanje je potrebno gledati Umri muški 3. Vidi se: Nevidljiva šaka slobodnog tržišta uvijek izlazi na čisto…

BALKAN (Balkan)

Muzej slobodnog tržišta na otvorenome u svom junačkom pra-obliku kao i rezervno skladište za izvornost, autentičnost i jeftinu radnu snagu, koje je Zapad sebi stvorio u Jugoistočnoj Europi. Zapad povjerenički upravlja ekonomijom Balkana, dok ovaj pruža protuuslugu popravljanja, poliranja i održavanja starih diskursa, kao oldtimera u garaži, na primjer nacionalizma, koji Zapadu u ovom trenutku nije potreban.

Pomalo dosadni zapadnjak u Balkancu najviše voli vitalni sukob erosa i tanatosa, životne radosti i mračne sklonosti k žrtvovanju svoga života na mesarskoj klupi nacionalizma, kao i ušteđenog novca na austrijskoj kreditnoj banci.

CIA

Najbriljantnija tajna služba na svijetu čiji se agenti nikad ne otkriju, jer ih svi smatraju prodavačima usisavača, što zapravo i jesu.

ČOVJEK (Mensch)

Najfatalnija aplikacija ubojice u povijesti evolucije.

DEMOKRACIJA (Demokratie)

Veliko umijeće ulizivanja narodu i vladanja protiv njegove volje. Kamo god njihalo vladanja ode, prema konzervativnoj ili progresivnoj politici, koje god interese vlada provodi, one moćnih ili one naroda – uvijek se događa s mandatom naroda i protiv volje naroda.

ĐAVAO (Teufel)

Pseudonim koji si je dragi Bog dao kao autor ovog rječnika da bi pojačao svoj staromodni moralizam đavoljom dijalektikom.

ELOKVENCIJA (Eloquenz)

S velikom karizmom malo reći. Sposobnost pretvaranja vlastite verbalne rigotine u prelijevanje duginih boja.

FETA (Feta)

Bugarski ovčji sir na čijem se pakiranju cereka turski pastir s grčkom zastavom.

GLAVNI KOLODVOR (Hauptbahnhof)

Mjesto na kojemu kolosijeci završavaju u shopping centru.

GRČKA (Griechenland)

Kolijevka europske civilizacije koja se ljulja nad ponorom bankrota i koja je neprekidno opominjana od bivše kolijevke europskog barbarstva, Njemačke, da vrati dugove koje je bogatstvo njemačke ekonomije sukrivilo.

HOMOSEKSUALNI BRAK (Homo-Ehe)

Hrabri pokušaj dva muškarca ili dvije žene da dokažu da jedno drugom ne pristaju samo muškarac i žena.

HOMOFOBIČAN (Homophob)

Još nesvjestan vlastite latentne homoseksualnosti, ali već znatiželjan da nađe tjelesni kontakt s gay pristašima, prebijajući ih u društvu sebi sličnih.

IN (In)

Već je out.

INTELEKTUALAN (Intellektuell)

Obilježava kreativnu sposobnost izgrađivanja šarenih fasada od lego kocaka višeg obrazovanja oko vlastite trivijalnosti.

JOLIE, ANGELINA

Naprijed žureća poslušnost prirode estetici kompjutorske animacije.

KNJIŽEVNA KRITIKA (Literaturkritik)

Instanca razvijanja mišljenja koja jezično umijeće mjeri vlastitom mjerom grdeći ono loše, ne razumijevajući ono dobro i obožavajući ono prosječno.

LADICA (Schublade)

Finalni deponij za djela onih pjesnika i mislioca koji ne pašu ni u jednu ladicu.

MIGRANT (Migrant)

Čovjek iz mračne, nerazvijene zemlje koji bezobrazno zahtijeva kušati naše blagostanje koje smo prethodno iz njega iscijedili.

NACIJA (Nation)

Ideologija i vjera u to da ljudi koji žive u samovoljno iscrtanim granicama iz Prvog svjetskog rata čine prastaru kulturnu zajednicu. Pozitivni odnos prema vlastitoj naciji znači ne samo da više cijenimo kada nas vlastita istojezična elita ponižava, kada se ona prema nama pokroviteljski odnosi, preveslava nas, šalje u junačku smrt – to jest, kada nas jebe, nego isto tako znači da mislimo da je bolje biti ponižen, podložan, preveslan, žrtvovan – i jeben od vlastite elite nego od drugih, jer se naši bolje užive u našu želju da budemo poniženi. Nikad nas ne zovu dok su u nama, ali kad bi nas zvali, sigurno bi šaptali Volim te u slušalicu, na tom slatkom poznatom jeziku na kojem su nas roditelji već izgrdili. Oni nam, istina, kradu hranu i djecu, ali uz obećanje da će ih skuhati po receptima naših starih – to je itekako smirujuća stvar. Možda griješe, ali njihove zablude su nam bliže od tuđih istina. Ukratko: Povjerenje u vlastitu naciju sliči na beskrajnu proslavu u poduzeću gdje čast opijanja i uspaljenosti u društvu s menadžmentom nadoknađuje sve razlike u plaći, statusu i pravu.

ONE-NIGHT-STAND

U idealnom slučaju: jednokratna izmjena tjelesnih tekućina bez izmjene telefonskih brojeva i taština.

PRAČOVJEK (Urmensch)

Stanje evolucije homo sapiensa večer uoči civilizacije. Da bi se saznalo kako je pračovjek izgledao ne treba gledati modelirane rekonstrukcije u muzejima, nego posljednji atavizam ovog speciesa: menadžera. Svejedno da li je u industrijskoj, kulturnoj ili financijskoj branši: pogrbljena leđa od bilansiranja na kompjutoru, spremnost na nemilosrdno gašenje konkurencije u korist moći vlastitog čopora, izbočene obrve od opterećenosti uspjehom, čimpanzoliko pokoravanje poglavicima čopora, slinjenje i guranje za švedskim stolom, i raspaljeno roktanje pri pričanju viceva o tajnicima na after-work-clubbingu, sve to će nam otvoriti poučni prozor prema ponorima ljudske evolucije.

RODITELJI (Eltern)

Dosadni cimeri koji nam nameću svoju ljubav da bi nas prisilili na našu, jer se međusobno, i samog sebe, ne vole.

SVJETSKA BANKA (Weltbank)

Međunarodna djelotvorna organizacija zločinaca, koju se ne može optužiti po sili zakona svjetskog poretka, jer je ona sama svjetski poredak.

SVJETONAZOR (Weltanschauung)

Suprotnost od pojma svjetoshvaćanje.

ŠUPAK (Arschloch)

Tunel kroz koji vode ljestve karijere i na čijem kraju nema svjetla.

TELEFONSKI SEKS (Telefonsex)

Najnehigijenskiji oblik spolnog odnosa, jer svaka površina mobilnog telefona i svaka slušalica telefona udomaći više bakterija nego sve genitalije ovog svijeta zajedno. To se, na žalost, može ustvrditi i za sve oblike daljinske komunikacije. Iz tog razloga je itekako zdravije poljubiti pipicu mravojedice, zagrliti anus policajke ili cuclati falus jehovinog svjedoka nego slušati najnoviji trač Tete Ingrid na telefonu, budući da ovo zadnje još i oslabljuje imunitet.

TURIZAM (Tourismus)

Djelatnost koja je nastala iz civilizirajuće spoznaje spokojnih naroda da se stranac koji je zalutao u teritorij njihovog plemena može iskorištavati više puta, pošto njegova glava, koja se nekada u pravilu odsijecala, neće ponovno narasti, za razliku od sadržaja novčanika koji su mu ukrali.

UMREŽENO MIŠLJENJE (Vernetztes Denken)

Mišljenje koje se više ne može micati, jer je zapelo u mreži.

VIZIJE (Visionen)

Halucinacije koje feljton neumorno zahtijeva od političara, kao da njihova politika nije u trijeznom stanju već dovoljno poremećena.

ZOMBIE

Nepodopština iz žanra horora koja, zanimljivo, čovjeka samo u mladosti uči pameti, taman toliko dugo dok sam ne mutira u istog.

*

Izbor aforizama iz knjige: Richard Schuberth: Das neue Wörterbuch des Teufels. (Klever Verlag Wien 2014.) pripremila i prevela Anne-Kathrin Godec

Richard Schuberth 09. 06. 2015.