Kazna za ljudskost Dragana Umičevića

Treba biti pravedan čak i prema nepravednim sucima i reći da je zapravo bio blag prekršajni sudac koji je Draganu Umičeviću, volonteru udruge Are You Syrious, odrezao drakonsku kaznu od 60 tisuća kuna. Jer Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u svojoj je prijavi za Umičevića tražilo zatvor i kaznu od 320 tisuća kuna, a za udrugu Are You Syrious zabranu djelovanja u Hrvatskoj. 

A sad ozbiljno. Sudac na terenu i Visoki prekršajni sud RH koji je presudu neki dan potvrdio pravedni su upravo onoliko koliko je Dragan Umičević kriv. Nimalo. 

Vratimo priču ne početak, u noć 21. studenog 2017. kada se na izbjegličkom putu afganistanske obitelji Hussiny našla istočna granica Republike Hrvatske, predana čuvanju Europske unije od terorista, barbara i sirotinje koju treba silom odgurnuti u pravcu iz kojeg su došli. U slučaju obitelji Hussiny to je bila Srbija. Upućeni su natrag, u studen, noć i maglu, željezničkom prugom prema Šidu. A onda je naišao vlak i nadomak granice naše domovine i naše europske kršćanske civilizacije pregazio šestogodišnju Madinu.  

Volonteri udruge Are You Syrious, prisutni s obje strane granice, tada su učinili jedino što su mogli: razglasili Madininu smrt i odgovornost koju za nju snose naša država, naša Europa i naša civilizacija. Bili su uz Hussinyjeve i kada su u Šidu pokapali tjelešce svoje kćerkice i sestrice, kao i onda kada im je trebalo dati pravnu pomoć i savjet u traženju pravde i kakve-takve zadovoljštine od naše države, naše Europe i naše kršćanske civilizacije. Ja pripadam onima koji misle da su nam spašavali obraz i ljudskost. Hrvatska država misli drugačije dok i dalje odbacuje bilo kakvu upletenost i odgovornost za Madininu smrt. I dok kriminalizira solidarnost i ljudskost. 

AYS je ozbiljno i pedantno popisao i dokumentirao svu silu postupaka i riječi kojima ih hrvatska država sve ovo vrijeme nastoji zastrašiti, odvratiti i onemogućiti u obavljanju humanitarne misije. Jedan od drastičnih primjera je upravo pravosudni progon Dragana Umičevića. Zato je njegovo ime ušlo u mnoge dokumente, apele i pisma kojima se hrvatsku državu upozorava da joj ne valja to što radi i kako postupa prema udruzi Are You Syrious i prema ostalima koje tako želi obeshrabriti i odvratiti od ljudskosti i solidarnosti. 

Amnesty International u izvještaju o nepoštivanju ljudskih prava izbjeglica na “balkanskoj ruti”, studija Vijeća Europe i studija Parlamenta EU na istu temu, svi oni navode presudu Draganu Umičeviću kao dokaz pritiska i represije koju prema humanitarnim organizacijama i braniteljima ljudskih prava provodi hrvatska država. 

Are You Syrious je medijima podijelio i pismo koje je u ožujku ove godine premijeru Plenkoviću i ministru Božinoviću zajednički uputilo 37 članova Europskog parlamenta da bi izrazilo podršku djelovanju ove udruge i zabrinutost zbog nelegalnih pritisaka države na zaposlenicu AYS-a Tajanu Tadić i njenog partnera Omara Mahdija, kojem je u jednom drugom, jednako skandaloznom postupku, u koji su uključene čak i hrvatske obavještajne službe, oduzet već ranije dobiveni azil u Republici Hrvatskoj. I u tom pismu je spomenut i sudski progon Dragana Umičevića. 

Naposljetku, kako je sažeto u posljednjem priopćenju AYS-a, “da su se na aktiviste i odvjetnike koji su podržavali obitelj male Madine vršili pritisci kako slučaj ne bi došao do Strasbourga potvrdio je u svojoj presudi i Europski sud za ljudska prava, koji se u tom kontekstu referirao i na pravosudni progon Dragana Umičevića”. A to je, podsjetimo, presuda kojom je utvrđeno da je Republika Hrvatska u noći 27. studenog 2017. ljudska prava obitelji Hussiny pregazila baš kao i vlak malu Madinu. Nažalost, ne jedini i posljednji put. 

Obitelj Hussiny se ponovo, preko javne Facebook-stranice, obratila za pomoć udruzi Are You Syrious 8. ožujka 2018. Javili su da su ponovo ušli u Hrvatsku i izrazili namjeru traženja azila. AYS je obavijestio hrvatsku policiju koja je, međutim, obitelj još jednom odgurnula natrag u Srbiju. Sličan poziv upomoć od Hussinyjevih je stigao i u noći sa 20. na 21. ožujak 2018. Uz poruke je dva puta bila poslana i njihova točna lokacija kao dokaz da su već prešli na teritorij RH. Aktivisti iz zagrebačke centrale AYS-a ponovo su im dali uputu da se jave nabližoj patroli granične policije, a obavijestili su i MUP i nadležnu policijsku upravu. No, zbog prethodnih iskustava, kao i zbog činjenice da je te noći na istočnu granicu umjesto proljeća stigla snježna mećava, AYS je na lokalni granični prijelaz u Strošince uputio i svog iskusnog dugogodišnjeg volontera Dragana Umičevića, najavivši njegov dolazak i policiji. On je ispunio svoj zadatak: došao je do granične policije i upozorio ih na dolazak skupine od četrnaestoro izbjeglica u kojoj je čak jedanaestoro djece i tri bebe, a potom je bio svjedok njihova dolaska i prijema, kako ne bi bili ponovno odgurnuti natrag, u mrak i zimu. O bilo kakvom pomaganju pri ilegalnom prelasku granice tu nije bilo ni govora. Čak je i sudac, kako piše u presudi, zaključio kako Dragan nije imao namjeru počinjenja ikakvog prekršaja, a s dolazećom skupinom uopće nije bio u izravnom kontaktu. Ipak, proglasio ga je krivim zbog “nesvjesnog nehaja”. I odrezao mu 60 tisuća kuna, plus sudski troškovi. U odnosu na kaznu koju je tražio ministar Božinović, prilično blago. Ali točno deset puta strože od šest tisuća kuna koje je isti sudac, u presudi koju upravo s nevjericom čitam, odrezao kao kaznu na djelu uhvaćenim krijumčarima ljudi.  

I zato je dobro i časno biti suučesnik u ljudskosti i plemenitosti Dragana Umičevića koju ova država smatra zločinom. A upravo to, suučesnici u ljudskosti, postali su svi građani koji su, na poziv AYS-a, u manje od 24 sata sakupili novac za Draganovu kaznu pretvorišvi je tako u podršku ohrabrenja i nagradu. Barem na jedan dan. Jer država i dalje ustraje na svom i treba je neprestano držati na oku. A osobito ministra Božinovića. Budimo ozbiljni, to su bezobzirni i osvetoljubivi kojima nije razborito okrenuti leđa, čak ni dok slavimo svoje velike male ljudske pobjede.   

Branimir Pofuk 22. 12. 2021.